Virusul pestei porcine africane a revenit, din păcate, și în gospodăriile populației, la câteva săptămâni după ce a reapărut, după luni bune, un prim caz al virusului mortal la porc mistreț.
La distanță de câteva zile s-au confirmat două focare, unul în satul Preutești și unul în satul Basarabi, ambele incluse în raza comunei Preutești. La o gospodărie a fost vorba de doi porci bolnavi, iar la celălalt de o scroafă cu cinci purcei.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a explicat că cele două focare nu au aparent legătură unul cu altul, fiind la kilometri buni distanță.
Din păcate, ambele cazuri au în comun faptul că proprietarii nu pot fi despăgubiți.
Într-un caz, crescătorul a anunțat medicul veterinar după ce un porc deja murise și era tăiat, iar în celălalt scroafa bolnavă nu era crotaliată și nu figura în evidențele sanitar-veterinare, nefiind respectate condițiile esențiale pentru acordarea despăgubirilor.
Condițiile esențiale pe care crescătorii trebuie să le îndeplinească pentru a fi despăgubiți
„Este clar că virusul este prezent din nou și circulă și este păcat că sucevenii afectați nu pot primi despăgubirile la care au dreptul. Prin urmare, fac apel la crescătorii de porci să își înregistreze animalele și să anunțe imediat medicul veterinar în cazul în care porcul dă semne de boală. Numai așa se pot obține despăgubiri la prețul pieței, cum s-a întâmplat și în alte cazuri”, este apelul doctorului Voloșeniuc.
El a explicat din nou că dacă animalul bolnav este depistat la timp se pot lua măsuri imediate de localizare a virusului.
Pagubele sunt mari și se vor multiplica dacă virusul nu este ținut cât de cât sub control
Doctorul Voloșeniuc a arătat că în cazul crescătorului care a pierdut șase porci (o scroafă cu cinci purcei) paguba este de cel puțin 5.000 de lei.
Ar fi mare păcat ca virusul să fie scăpat de sub control tocmai acum, când oamenii au porci deja mari, relativ aproape de perioada de sacrificare, ceea ce face pagubele greu de suportat.
Virusul are rată de mortalitate de 90% la porcul mistreț și de 100% la porcul domestic.
În această perioadă de circulație intensă a omului în pădure, având în vedere că este sezon de cules bureți, cei care au în gospodării porci ar trebui să fie atenți la măsurile minime de protecție față de aducerea virusului în bătătura proprie.
Oamenii care merg în pădure pot aduce ușor virusul la porcii de acasă
Persoanele care au treabă în pădure și porci acasă, în gospodării, sunt sfătuite să nu intre în adăpostul animalului cu hainele și încălțămintea cu care vin din pădure, să se dezinfecteze, să nu uite de aceste măsuri pentru a nu suferi apoi pagube mari.
Prin urmare, prevenția este esențială și se speră că virusul va pătrunde cât mai puțin în gospodăriile populației.
Încercările de a crea un vaccin în mai multe colțuri ale lumii nu au avut un rezultat pozitiv până acum.
Pentru ca focarul să poată fi ținut sub control este nevoie ca oamenii care cresc porci să colaboreze cu autoritățile, să nu mai realizeze comerț de animale pe ascuns, să nu sacrifice animale bolnave sau să le abandoneze în afara gospodăriilor.
Primul simptom important al bolii este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.
Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome. Din păcate, nu există tratament al bolii.
Crescătorii care au porci înregistrați sanitar-veterinar și care anunță medicul veterinar de la primele semne de boală sunt despăgubiți la prețul pieței.
Virusul nu se transmite la om prin carne.