Săptămâna mondială a spaţiului cosmic a fost marcată la Colegiul Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc prin intermediul unor activități educaționale care i-au adus pe elevi mai aproape de tot ce înseamnă știință, sistem solar, fenomenele uimitoare ale universului, meserii în spațiul cosmic.
Între 4 și 10 octombrie, elevii de liceu au participat la activități consacrate Săptămânii mondiale a spațiului cosmic, care în acest an a avut ca temă principală Sustenabilitatea în spațiu.
Cristina Stancu, comanager ESERO România (Biroul European pentru Educație Spațială), le-a vorbit elevilor din clasa a XI-a despre posibilitatea de a avea o carieră în domeniul spațial și care sunt meseriile pentru care se pot pregăti în acest domeniu, pentru explorarea spațiului cosmic, tot mai atractiv pentru noile generații. Cristina Stancu a avut o intervenție online.
De asemenea, elevilor de clasa a IX-a li s-au prezentat o serie de instrumente optice, de la luneta lui Galileo Galilei, până la telescopul spațialJames Webb, dezvoltat de NASA, destinat să succeadă telescopul Hubble.
De asemenea, în cursul de luni, 10 octombrie, profesorii implicați în proiect le-au vorbit liceenilor despre sistemul solar, iar de o prezentare legată tot de cariere în spațiul cosmic au avut parte și elevii de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului.
„Elevii au arătat interes, au fost clasele pline la aceste activități. Acest domeniu, astronomie, este atractiv în rândul tinerilor, mai ales dacă sunt și materialele atractive, care să-i stimuleze”, a menționat prof. Gabriel Anastasiu, coordonator al activităților de la Colegiul „Dragoș Vodă”.
Acesta a mai spus că evenimentele derulate în săptămâna care a trecut au ca scop educarea oamenilor privind spațiul cosmic și semnificația descoperirilor cosmice. Acestea oferă șansa de a aprecia fenomenele uimitoare ale universului, de a trezi interesul și curiozitatea elevilor și de a conștientiza importanța științelor în viața noastră.