Procurorii de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat recent și trimis în instanță un amplu dosar privind traficul de canabis comis în special pe raza municipiului Rădăuți și a localităților limitrofe, în total fiind trimiși în judecată 12 inculpați.
Interesant este că principalii inculpați se aprovizionau din municipiul Suceava, de la alți dealeri care nu au fost puși sub acuzare, nu știm dacă pentru că nu sunt cunoscuți ori poate pentru că se lucrează separat față de aceștia.
Este încă un dosar de amploare ajuns în instanță, alături de altele. Toate acestea confirmă faptul că fenomenul consumului de droguri este în creștere în județul Suceava, dar și că polițiștii de la Serviciul Antidrog al BCCO și procurorii DIICOT duc o acțiune cât se poate de susținută pentru combaterea fenomenului. De altfel, alte foarte multe dosare privind consumatori sau deținători de canabis sunt soluționate prin acorduri de recunoaștere a vinovăției încheiate între inculpați și DIICOT.
Alimentau consumatori din Rădăuți și împrejurimi. Cum funcționa sistemul organizat de acoperire a pieței
În ultimul dosar mare trimis la Tribunalul Suceava, spre judecare, de procurorii de la DIICOT, succint situația de fapt este următoarea.
În perioada septembrie 2017 – martie 2018, inculpații Liviu F. J., Bogdan C. și Gheorghe E.C., toți din Rădăuți, ar fi constituit un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii de infracțiuni pe linia traficului de droguri de risc – canabis.
Cei trei sunt acuzați că procurau marfa interzisă de pe raza municipiului Suceava pentru toți membrii grupului, după care comercializau drogurile către diverși clienți. Cei trei sunt acuzați că acționau atât individual, cât și în grup. De exemplu, dacă aveau un client și nu aveau marfă disponibilă apelau la un alt dealer și negociau un preț care cuprindea și comisionul lor.
Prin acest mod de acțiune organizat, susțin procurorii DIICOT, cei trei alimentau și asigurau în permanență cantitățile solicitate de astfel de substanțe stupefiante în principal pe raza municipiului Rădăuți și a localităților limitrofe, cu scopul obținerii unor importante beneficii financiare.
Structurile de combatere a crimei organizate au adunat probe de la numeroase acte de vânzare, cantități în general de la 0,60 grame la 1,90 grame.
Cei trei inculpați amintiți mai sus sunt trimiși în judecată și pentru constituire de grup infracțional organizat (din motivele amintite mai sus) pe lângă infracțiunea de trafic de droguri de risc.
Un alt inculpat, Florin D. B., din municipiul Suceava, este trimis în judecată pentru trafic de droguri de risc în formă continuată sub acuzația că s-a aprovizionat cu diferite cantități de substanțe stupefiante cuprinse între 1 și 3,13 grame de canabis, pe care le-a vândut către diferiți clienți.
Ferrari de la Rădăuți, prins cu droguri în mașină, apoi într-un local
Pe lista inculpaților apare și un bărbat în vârstă de 42 de ani, pe care îl cheamă în buletin Ferrari M. H. și este tot din Rădăuți. Acesta este acuzat că vindea cantități de canabis procurate de dealerul Liviu F. J.. Dacă Liviu F. J. făcea rost de marfă și negocia prețul, Ferrari, susțin procurorii DIICOT, era cel care o transporta și preda drogurile, cantități între 0,61 și 1,90 grame de canabis.
Interesant este că acest Ferrari a fost prins în două rânduri cu substanțe asupra sa, când era deja monitorizat, prima dată în mașina cu care se deplasa și a doua oară în timp ce se afla într-un bar.
Astfel, în iulie 2018, inculpatul a fost identificat la volanul autoturismului său în timp ce avea asupra sa, într-un buzunar, cantitatea de 10,57 grame canabis, într-o folie din material plastic transparent.
O lună și ceva mai târziu, în august 2018, același rădăuțean care poartă numele celebrei mărci Ferrari a fost depistat într-un local din municipiul Rădăuți în timp ce deținea asupra sa cantitatea de 3,60 grame canabis.
Ferrari Marius Husdup va fi judecat în cadrul acestui dosar pentru infracțiunile de trafic de droguri de risc în formă continuată și pentru infracțiunea de deținere de droguri de risc pentru consum propriu.
Gruparea a fost monitorizată o perioadă destul de lungă de structurile de combatere a crimei organizate până ce s-a considerat că există probe suficiente pentru a se putea acționa inclusiv sub aspectul comiterii infracțiunii de constituire de grup infracțional organizat.
Dosarul în care cei 12 inculpați vor fi judecați pentru infracțiuni de constituire de grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc în formă continuată și până la ”cumpărare și deținere de droguri de risc” a fost înregistrat recent pe rolul Tribunalului Suceava.
Toți inculpații amintiți în material se bucură de prezumție de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.