În perioada 3-7 octombrie 2022, prof. Mirela Mazilu, prof. Cătălina Miron și 3 elevi din clasa a V-a B (Beșliu Denisa Andreea, Biciușcă Darius Dimitrie și Șușu Irina Ștefania) de la Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava au participat în Lituania la activitățile din cadrul proiectului Erasmus+ „Let’s go to learn outside!”, număr de referință 2019-1-LT01-KA229-060466_2. Tematica a fost „Math outdoors”, Anykščių Antano Baranauskofiind gazda țărilor partenere implicate în proiect (Lituania, Slovacia, România, Grecia și Portugalia).
Scopul educațional al acestei mobilități a fost de a oferi elevilor implicați în proiect posibilitatea contactului direct cu noțiuni matematice într-un mediu natural, de a dobândi experiențe de învățare în mod relaxant, de a avea parte de o dezvoltare personală prin implicarea în activități și de a-și dezvolta spiritul de echipă. De asemenea, participarea la jocurile matematice colective în aer liber oferă nenumărate beneficii fizice, emoționale și mentale care întăresc echilibrul emoțional și îmbunătățesc abilitățile matematice și pe cele de comunicare în limba engleză.
Primirea a fost una tradițională, oaspeții fiind întâmpinați cu pâine și sare, apoi a fost oferit un spectacol susținut de elevii școlii, iar urările de bun-venit au fost adresate de către directorul școlii împreună cu toată echipa proiectului.
Pe durata întregii săptămâni beneficiarii au participat la multe activități interesante: jocuri matematice de echipă și individuale, asistența la o lecție de matematică 3D, prezentarea unor jocuri, cântece, numărători matematice tradiționale de către elevii fiecărei țări partenere și implicarea în etapele jocului a celorlalți elevi, vizionarea unui spectacol de teatru susținut de profesorii școlii cu ocazia Zilei Internaționale a Educației.Copiii au petrecut timp în familiile colegilor lituanieni și s-au bucurat împreună de jocuri și mișcare la piscina orașului Anykščių.
S-au vizitat vechiul oraș Vilnius (catedrale, Universitate, Strada Scriitorilor, Palatul Prezidențial), rezervația naturală naturală „Anykščiai Regional Park „ , cu muzeul și vechea gară, Muzeul Trenului și „The tree top path“ , un parc natural în care se află cea mai mare piatră din Lituania, o pasarelă pentru plimbarea pe deasupra vârfurilor copacilor și un foarte înalt turn de observație de unde putea fi admirată toată zona și unde s-a citit poemul lui A. Baranauskas „The forest of Anyksciai“în mai multe limbi ale țărilor participante.
Copiii s-au bucurat de aventuri în parcul de distracții „Labirinth Park"(găsirea ieșirii din labirinturi naturale, alunecarea pe tobogane uriașe, și plimbări cu barca pe lac, vizitarea casei așezate invers, cu acoperișul în jos) au creat tuturor copiilor o stare de bine. Vizita la Muzeul Calului din Niūronys a inclus un atelier educațional de realizare și coacere a pâinii, făcută de elevii implicați în proiect după metode tradiționale. Atelierul a fost urmat de călărie în pădure, activitate care a urmărit întărirea echilibrului emoțional al elevilor și înlăturarea equinofobiei.
Toate acestea au fost activități ce au vizat dobândirea experiențelor de învățare într-un mediu relaxant.
Săptămâna s-a încheiat cu festivitatea de primire a certificatelor, fapt care atestă participarea beneficiarilor la activitățile proiectului.
A fost încă o experiență valoroasă pentru beneficiarii Erasmus+ ai școlii. Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul școlii și pe blog-urile dedicate proiectelor Erasmus+, https://erasmusdayscoala4sv.blogspot.com, https://letsgotolearnoutside.blogspot.com/.