Cel mai mare transport umanitar trimis de Franța pentru Ucraina a început să ajungă în hubul umanitar european de la Suceava, din incinta Parcului Industrial Bucovina, aflat în apropierea Aeroportului „Ștefan cel Mare”. În total, peste 1.000 de tone de materiale, constând în medicamente şi raţii alimentare, dar și vehicule și echipamente de intervenții pentru serviciile de situații de urgență vor ajunge la Suceava, de unde vor fi direcționate către orașele afectate de războiul din Ucraina. Ajutoarele au ajuns inițial la Constanța, printr-un transport maritim, după care au fost direcționate către Suceava. Ceremonia de predare a ajutoarelor a avut loc duminică dimineața, la hubul umanitar de la Suceava, în prezența ambasadoarei Franţei în România, Laurence Auer, ambasadorului Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a guvernatorului regiunii Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Interne din România, dr. Raed Arafat, prefectului județului, Alexandru Moldovan, și a administratorului public al județului, Irina Vasilciuc. De precizat că pentru început, la Suceava au ajuns 15 vehicule de pompieri și salvare, care au fost însoțite circa 60 de militari ai securității civile franceze, iar restul materialelor vor ajunge în zilele următoare. Cei prezenți au precizat că, în cooperare cu ambasadele Franţei din România și din Ucraina, donațiile vor fi distribuite beneficiarilor ucraineni identificați, printre care Serviciul ucrainean de Urgență, Ministerul ucrainian al Sănătății, dar şi orașelor Cernihiv și Harkov, precum și municipiilor Odessa și Stryi.
Prin hubul european de la Suceava au trecut 255 de convoaie umanitare
În cuvântul său, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că până în momentul de față, prin hubul umanitar european de la Suceava au trecut nu mai puțin de 255 de convoaie cu ajutoare pentru Ucraina, din Franța, Italia, Bulgaria, Austria, România, Slovenia, Cipru, Grecia, Germania, Macedonia și alte țări. Raed Arafat a spus că acesta este al patrulea transport umanitar trimis de Franța pentru Ucraina. „Din punctul de vedere al României, acest hub s-a creat pentru a facilita sprijinul european către Ucraina. Rolul nostru este să acordăm un sprijin necondiționat pentru colegii din Ucraina, pentru partea civilă. Iar colegii de la Situațiile de Urgență din Ucraina, prezenți aici, vor beneficia pe deplin de acest ajutor”, a precizat Arafat. El a declarat că activitatea hubului umanitar de la Suceava a fost prelungită de către Comisia Europeană până în luna martie a anului viitor.
Invitată să ia cuvântul, ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer, a subliniat faptul că acesta este cel mai mare transport umanitar pe care Franța îl asigură pentru zonele din Ucraina afectate de război. Laurence Auer a precizat că transportul a fost trimis în cadrul acțiunii „O navă pentru Ucraina”, inițiat de președintele Franței Emanuel Macron și susținută de 1.700 de colectivități și de 60 de întreprinderi. Ambasadorul Franței a declarat că ajutoarele trimise de Franța sunt pentru a sprijini relansarea activității economice în orașele ucrainene afectate de război.
Războiul din Ucraina a produs pagube totale de 350 de miliarde de dolari
La rândul său, guvernatorul regiunii Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, a mulțumit din suflet autorităților franceze și române pentru acest ajutor foarte important pentru Ucraina. El a spus că în Ucraina luptă armata, dar luptă și pompierii, motiv pentru care aceste echipamente sunt extrem de necesare. „Pompierii noștri au nevoie foarte mult de acest ajutor pentru că în fiecare zi noi luptăm pentru viețile cetățenilor noștri”, a spus Ruslan Zaparaniuk. El a fost completat de ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, care a arătat că aproape în fiecare zi și noapte se înregistrează atacuri asupra orașelor ucrainene, iar serviciile de pompieri îi ajută pe oameni să își revină în urma acestor agresiuni. „Aceste ajutoare înseamnă mult pentru noi pentru că ne ajută să rezistăm agresiunii, dar în același timp să reconstruim acele zone din Ucraina care au fost distruse puternic în război”, a spus diplomatul ucrainean. El a precizat că în Ucraina există un plan de reconstrucție imediată a zonelor distruse de război, în special în domeniul sănătății, educației și asistenței sociale, iar costurile pentru acest plan sunt de 17 miliarde de euro. Diplomatul ucrainean a precizat că, până în prezent, pagubele estimate produse în urma războiului din Ucraina sunt de 350 de miliarde de dolari.