Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 237 (8154)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Despre Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

O carte de mare folos duhovnicesc, semnată de arhimandritul Grichentie Natu, lansată la Biblioteca Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arhimandritul Grichentie Natu de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou și-a lansat joi, 6 octombrie 2022, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” - Sala de Artă „Elena Greculesi”, volumul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Trapezuntul” (tipărită la Editura Crimca), în prezența unui public numeros.

Gazda evenimentului a fost doctorul în istorie Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Bucovinei, iar prezentarea cărții a fost făcută de lectorul universitar doctor Vasile Demciuc, consilier eparhial la Sectorul Monumente, Patrimoniu şi Arhitectură Bisericeascădin cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„O punte între cult și cultură”, un eveniment cu o mare încărcătură emoțională, spirituală, la care pe lângă cuvintele „cu miez” care au fost rostite, publicul a putut urmări, la final, înainte de sesiunea de autografe, și un fragment din filmul care prezintă viața Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.

Lectorul universitar doctor Vasile Demciuc a apreciat că volumul scris de părintele Grichentie Natu de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou este rodul unor îndelungate cercetări, autorul având și un avantaj aparte, fiind printre puținii cunoscători de limbă greacă, absolvent al Facultății de Teologie din cadrul  Universității „Aristotel” din Tesalonic, unde și-a susținut și doctoratul.

 

„O carte captivantă prin acuratețea științifică”

„O carte mică la format, dar cu un mare bagaj de informații”, spune Vasile Demciuc, o carte-omagiu, la împlinirea a 620 de ani de la aducerea la Suceava a moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Cetatea Albă, de către Domnitorul Alexandru cel Bun. Autorul Grichentie Natu ne îndeamnă să urmărim în această carte mai multe aspecte din viața Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava (devenit peste veacuri un adevărat Paladium al Moldovei), aspecte prezentate și de dr. Vasile Demciuc la lansarea cărții: ce a însemnat mucenicia, ce a însemnat prezența moaștelor Sf. Ioan cel Nou la Cetatea Albă și aducerea lor la Suceava, și, în mod deosebit, cinstirea și prăznuirea în România a Sf. Ioan cel Nou (Așezarea în rândurile sfinților, Praznice închinate marelui mucenic, Obiceiuri și tradiții la praznicul Sf. Ioan cel Nou, Sf. Ion cel Nou în imnografie și iconografie, Pelerini despre cinstirea Sf. Ion cel Nou).

Găsim în prima parte a cărții capitole precum Izvoare referitoare la Sf. Ioan cel Nou: Izvoare hagiologice; Izvoare istorice, apoi Petrecerea în lume și martiriul: Locul de baștină și primele îndeletniciri; Martiriul; precum și Sfintele moaște: Sfintele moaște la Cetatea Albă: Mutarea sfintelor moaște la Suceava; Sfintele moaște la Viena, dar și un capitol destinat cinstirii și prăznuirii Sfântului în România.

Consilierul eparhial Vasile Demciuc spune că „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Trapezuntul” este o carte care se citește foarte ușor, datorită stilului aparte de scriere al arhimandritului Grichentie, dar este o carte captivantă prin acuratețea științifică. 

Pentru că în acest an s-au împlinit 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, cartea scrisă de arhimandritul Grichentie Natu poate însemna și din acest punct de vedere un omagiu, „pentru a ne aduce aminte mereu că Sf. Ioan cel Nou este ocrotitor al Țării Moldovei și al nostru, al tuturor”, după cum a completat Vasile Demciuc.

 

Întărirea legăturilor dintre creștinii lumii

Moderatorul evenimentului cultural de joi, dr. Gabriel Cărăbuș, l-a invitat pe autorul cărții, pe părintele Grichentie Natu, să transmită câteva gânduri publicului venit în număr foarte mare la această întâlnire culturală. Am aflat de la autor că această carte este de mare folos duhovnicesc credincioșilor. „Sfântul Ioan cel Nou îi ajută, deopotrivă, pe credincioșii ortodocși și pe cei catolici, atâta timp cât se roagă cu credință și evlavie în fața raclei sale. La racla sa vin, în afara credincioșilor români din toată țara, și creștini din Rusia, Polonia, Serbia, Bulgaria, Austria și, în ultima perioadă, și din Grecia. Prezența acestora contribuie la întărirea legăturilor dintre creștinii lumii, de vreme ce, confruntați cu încercările vieții și cu necazurile, toți suntem egali în fața lui Dumnezeu, și, totodată, frați. De altfel, Sf. Ion cel Nou este un exemplu concludent în acest sens: grec prin naștere, român prin înfiere, Sf. Ioan cel Nou devine totodată și rus, și polonez, și bulgar, și sârb, și austriac sau ucrainean, în concordanță cu ajutorul pe care îl dă fiecăruia dintre aceste popoare”, a spus arhimandritul Grichentie Natu.

Prefața cărții „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Trapezuntul” este semnată de prof. univ. dr. Florin Pintescu, care amintește că „Lucrarea consacrată vieții, martiriului și minunilor săvârșite de Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorul și apărătorul Bucovinei și al Moldovei, concretizată de părintele Arhimandrit Grichentie Natu în cinci capitole, reprezintă o iscusită pledoarie în acest sens, pentru care merită cu prisosință dragostea și recunoștința cititorilor îndrăgostiți de creștinism și de trecutul neamului românesc”. 

 

Arhimandritul Grichentie Natu a primit Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”

Spre finalul evenimentului, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, i-a dăruit arhimandritului Grichentie Natu, autorul cărții „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Trapezuntul”, Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, ca semn de prețuire și de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Preasfințitul Părinte Damaschin a adresat și câteva cuvinte publicului, pentru a deschide și mai mult apetitul cititorului către această carte, spunând: „așa cum îi este graiul părintelui Grichentie, așa îi este și scrisul. Vorbește dulce, cald, mângâietor, și scrie la fel, ca atare, nu veți găsi în paginile acestei cărți nicicum un tip de descriere sec, doar cu date, doar cu mărturii istorice (sunt și acestea, dar nu doar atât), nu veți găsi nici un stil de tip sinaxar, de bizantinism târziu, mai greu de citit, ci o să citiți o carte foarte frumoasă, care are și dintr-o parte și din cealaltă”. Este minunat și în viață, a mai completat Preasfințitul Damaschin Dorneanul, să nu lucrăm cu „sau așa”, „sau așa”.... „n-am putea să aducem extremele la aceeași masă și să învățăm să prețuim și pe unii și pe alții, nemaifăcând distincții de culori politice sau de altfel, ori de preferințe, de un fel sau de un altfel, ci să luăm lucrurile bune din fiecare și să ne bucurăm de ele?!”.

 

„Să fim mai aproape de Sfânt, pentru că Sfântul este aproape de noi”

„Dulcele grai și dulcele scris” se îmbină armonios în cartea pe care a scris-o  părintele Grichentie, după cum a completat și Preasfințitul Damaschin, care a mărturisit: „dacă lecturarea acestei cărți ne va determina pe noi să ne apropiem mai mult de Sf. Ioan, cred că doar atunci părintele Grichentie, autorul cărții, va fi mulțumit. Pentru că nu istoricul Grichentie Natu a scris această carte, nici arhimandritul Grichentie Natu, ci părintele Grichentie a scris cartea, părintele care a stat ani la rând la capul, la moaștele Sfântului Ioan, și bucuria lui cea mare va fi, dacă ar putea prin această carte, să ne facă și pe noi să fim mai aproape de Sfânt, pentru că Sfântul este aproape de noi”.

La final, arhimandritul Grichentie Natu a oferit autografe și a petrecut timp binecuvântat cu cei prezenți la lansarea cărții sale, mulțumindu-le tuturor pentru prezență.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O carte de mare folos duhovnicesc, semnată de arhimandritul Grichentie Natu, lansată la Biblioteca Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1262 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O carte de mare folos duhovnicesc, semnată de arhimandritul Grichentie Natu, lansată la Biblioteca Bucovinei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei