Prețul la energia electrică furnizată administrației locale din municipiul Suceava a fost „actualizat” de E.ON și este de 10 ori mai mare față de cel din septembrie anul trecut și de 5 ori mai mare față de cel din luna februarie, în acest an. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a anunțat, în conferință de presă, că furnizorul de energie a notificat primăria că oferta cu noile prețuri „este valabilă și expiră pe data de 7 octombrie 2022”, astfel încât pentru a nu rămâne fără electricitate miercuri dimineață contractele au fost semnate. Prin negociere primăria a reușit să obțină reduceri, însă prețurile rămân totuși foarte mari.
„Am semnat, că n-avem încotro, contractele de furnizare a energiei electrice cu E.ON. Dacă nu facem acest lucru ne trimite notificare de „necontinuare” și putem rămâne fără contract la energie electrică. Am negociat cât am putut”, a declarat Lungu.
Noile propuner ale E.ON către primărie au fost: pentru iluminatul de zi a cerut 5.540,14 lei pe MW/h, negociat de primărie la 4.927,20 lei, cu 612,94 lei mai puțin; la iluminatul pe timp de noapte tariful cerut a fost de 3.483,22 lei pe MW/h, negociat la 3.044,45 lei, cu 438,77 lei mai puțin. „La celelalte tarife, de la 4.218,73, cât au propus ei, am negociat la 3.748,64 lei pe MW/oră, mai puțin cu 470,09 lei. Noile contracte sunt valabile până la data de 31 august 2023”, a spus primarul.
Anul trecut, în luna sptembrie, tarifele la care plătea electricitatea Primăria Suceava erau de 572 lei/ MW/h la iluminat de zi, 358 de lei/MW/h iluminat de noapte, 448 de lei/ MW/h la celelalte tarife. „Este clar că au crescut foarte mult, de 10 ori față de anul trecut și de 5 ori față de februarie anul acesta, când era 1.430 de lei/ MW/h. Acum au cerut 5.540 lei”, a arătat primarul. Acesta a spus că a încercat să încheie contract de furnizare cu Hidroelectrica și Nuclerelectrica, dar i s-a spus că în acest an nu se mai poate deoarece au energie electrică numai pentru „consumatori de ultimă instanță”, persoane fizice care nu au contract cu nici un furnizor.
Întrebat de jurnaliști dacă ceea ce se întâmplă cu prețurile poate fi calificat drept speculă sau șantaj din partea furnizorilor de electricitate, Ion Lungu a răspuns: „Pot fi de acord cu dvs., dar ce pot face eu ca primar? Sper ca măsurile ce se iau la nivel național, la nivelul Uniunii Europene să echilibreze lucrurile. M-a sunat primarul de la Bacău, mi-a spus că el n-a semnat contractul și are notificare de necontinuare, adică te debranșează. Nu pot acum, în prag de iarnă, să nu am contract la energia electrică”.
Programul școlilor din municipiul Suceava nu va fi afectat
Primăria, școlile și toate instituțiile din subordine care n-au personalitate juridică au prețul la energie electrică plafonat, dar celelalte unități, cum sunt societățile de transport public local, operatorii de apă/canal sau societățile de termoficare nu au prețul plafonat, ci fiecare cât a negociat cu furnizorul.
„La noi e bine, că avem prețul plafonat, dar vom vedea din primăvară ce o să fie. Acest lucru nu este valabil doar în România, ci la nivelul Uniunii Europene. Sper ca de anul viitor să reușim și noi, Primăria, să facem un contract mai avantajos cu Hidroelectrica sau Nuclearelectrica. Până atunci nu avem soluții”, a spus primarul.
Primăria s-a înscris și la Bursa de mărfuri, astfel că de anul viitor va avea posibilitatea să se înscrie la licitații pentru energie, dar și asta presupune un risc deoarece în prealabil trebuie să aibă reziliat contractul cu furnizorul de energie electrică. „Acum, în prag de iarnă, nu cred că este foarte rentabil să facem acest lucru. Vom vedea ce se întâmplă până în primăvară. Luăm în calcul și această opțiune. Primul pas l-am făcut, ne-am înscris la bursa de mărfuri. Vom vedea ce va fi anul viitor”, a spus Lungu.
În ceea ce privește economiile la electricitate, primarul susține că se vor face, dar nu se va recurge „la măsuri absurde”, de genul modificării orarului de funcționare a unităților de învățământ: „Indiferent cât ne costă, programul la școli nu va fi modificat; indiferent cât e prețul la energie, îl vom plăti. Ceea ce se poate întâmpla, din cauza creșterii cheltuielilor de funcționare, respectiv prețul la energie, e să tăiem de la investiții. Asta se poate întâmpla. Dar nu se pune problema să nu avem bani să plătim iluminatul la școli sau încălzirea”.