Doi dintre cei patru medici din specialitatea Chirurgie toracică din compartimentul de profil al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava părăsesc această unitate medicală. Este vorba despre dr. Cătălina Cojocaru Aldea și dr. Ionuț Cristian Cojocaru. Doctorul Ionuț Cojocaru a demisionat de la 1 octombrie, iar soția sa, doctorița Aldea, va pleca în perioada următoare.
Cei doi medici nu au dorit să comenteze asupra motivelor care i-au determinat să plece.
Întrebat dacă medicii Aldea-Cojocaru au avut nemulțumiri legate de relația lor cu spitalul, managerul Alexandru Calancea a declarat că „motivele lor sunt de ordin personal”, că sunt din Galați și „doresc să meargă acasă”. Dr. Calancea a precizat că ceilalți doi medici care au rămas, dr. Denis Baican și dr. Raluca Neagu, pot acoperi în bune condiții cazurile care vin la spital.
Doctorița Aldea și doctorul Baican au fost recrutați de spitalul din Suceava în anul 2017, după ce au efectuat stagii de pregătire în Franţa, de şase luni, respectiv de un an şi jumătate.
Când a venit, dr. Aldea arăta că în România chirurgia toracică este practicată doar în spitalele clinice, dar Suceava este printre puţine spitale judeţene, „dacă nu chiar singurul”, care are dotarea necesară pentru această specializare. „Am venit la Spitalul de Urgenţă din Suceava cu intenţia să rămânem”, spunea atunci dr. Cătălina Aldea, explicându-și opţiunea pentru unitatea medicală suceveană prin aceea că „este un spital monobloc, modern şi cu dotări la standarde ridicate”, care le oferă medicilor „oportunitatea de a se dezvolta din punct de vedere profesional”.
După ce și-a încheiat specializarea, a fost angajat la spitalul din Suceava și soțul doctoriței Aldea, dr. Ionuț Cristian Cojocaru. În ultima perioadă entuziasmul pentru activitatea în această unitate medicală se pare că li s-a diminuat și au trecut pe lista specialiștilor care au decis să plece din spital, alături de alți cunoscuți medici precum doctorul gastroenterolog Dorin Achiței, dr. oftalmolog Anca Trifina, dr. epileptolog Ana Miron sau chirurgul vascular Lucian Iacob.
Prin activarea compartimentului de Chirurgie toracică, în iulie 2017, justificată de numeroasele cazuri de politraumă şi preponderenţa cancerului bronho-pulmonar, pacienții din județul Suceava nu mai sunt nevoiți să meargă la clinici din Iaşi, București sau Cluj pentru confirmarea diagnosticului în caz de cancer bronho-pulmonar. Mai mult, formaţiunile tumorale în stadii primare pot fi operate la Suceava, compartimentul dispunând de specialiștii, echipamentele şi instrumentele necesare intervenţiilor din sfera chirurgiei toracice.