Casa de Cultură din centrul municipiului Suceava reprezintă o pată pe obrazul administrației locale. O recunoaște chiar primarul Ion Lungu, care spune că situația este ”jenantă”, iar momentan singura modalitate de a remedia lucrurile este ”naționalizarea”.
”În ciuda eforturilor depuse, modernizarea Casei de Cultură și trecerea ei la municipalitate sau la Consiliul Județean nu s-a putut realiza. Eu totdeauna am spus-o că este nevoie de voință politică și am discutat acest subiect și la Asociația Primarilor din România. Trebuie luate (n.r. - casele de cultură), pe românește naționalizate dacă vreți. Termenul este foarte dur, dar vreau să mă fac înțeles, ele trebuie trecute în proprietatea statului român și ulterior date în administrare la municipalități sau la consilii județene”, a arătat Ion Lungu.
Edilul Sucevei recunoaște că, de ani buni, situația pare una fără ieșire și fără rezolvare.
”Astăzi, din păcate, suntem prinși într-un clește. Nu avem nici o putere, nici o posibilitate de intervenție în aceste case de cultură și păcat de ele. Din punct de vedere arhitectural sunt deosebite, cum este și cazul Casei de Cultură de la Suceava, de asemenea, amplasamentul este în zona kilometrului zero al orașului. Din păcate sunt mai multe probleme acolo. În primul rând vorbim de instalații de încălzire, de climatizare, de ventilație, apoi e mobilierul, scaune vai de mama lor și de aceea sunt necesare reparații ample. E o situație jenantă, atunci când este un spectacol, un eveniment, când vin artiști în Suceava bat obrazul primăriei că nu este căldură, nu este ventilație, nu sunt condiții. O înțeleg pe doamna director și o înțeleg și pe dumneaei până într-un punct, cu acele închirieri. Mai e și acel restaurant din foaierul Casei și când treci pe acolo, miroase a mâncare, nu e în ordine, nu e corect”, a menționat Ion Lungu.
Primarul municipiului Suceava a recunoscut că și exteriorul Casei de Cultură reprezintă o problemă, atât estetică, dar și de siguranță, și că va fi și pe viitor una din priorități.
”Din cauza faptului că acestea (n.a. – casele de cultură) astăzi sunt la patru confederații sindicale, este foarte greu să negociezi cu ele, foarte greu să ai unanimitate. Domnul Flutur a încercat un schimb de active pentru a intra în posesia Casei de Cultură, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Sunt patru confederații sindicale proprietare pe Casa de Cultură. Terenul este al municipalității, dar clădirea nu este a noastră, nu știu dacă e intabulată pe cineva, dar situația e aproape imposibil de gestionat”, a completat Ion Lungu.