Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 233 (8150)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Acuzații grave

Furt de apă și facturarea apei neconforme din partea ACET, două din aspectele unor plângeri penale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acuzații extrem de grave la adresa operatorului regional de apă și canal ACET, dar și a Direcției de Sănătate Publică Suceava, care ar acoperi neregulile societății de apă și canal. Plângerea a fost trimisă de Romică Ciprian Pînzariuc, un angajat al ACET Rădăuți, concediat de două ori în numai câteva luni. După prima concediere a fost reangajat printr-o decizie a instanțelor de judecată, iar ulterior a fost concediat din nou, măsură care a fost, de asemenea, contestată. Plângerea penală a fost transmisă către mai multe instituții ale statului, respectiv Direcția Națională Anticorupție, Administrația Prezidențială, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava și Instituția Prefectului județului Suceava, și vizează fapte precum infectarea apei, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals.

Totul ar fi plecat de la o adresă, cu numărul 19.967, din 21 octombrie 2021, asumată de Administrația Națională Apele Române- Administrația Bazinală de Apă Siret. Prin această adresă se atestă faptul că ”prin exploatarea instalației de captare a apei aferente municipiului Rădăuți, de la stația Măneuți se produce un furt de apă, în sensul că ACET Suceava facturează pentru populație un volum de apă neconform, provenit din liniile de puțuri dezafectate - puțuri închise consumului populației. Această adresă constată faptul că debitul înregistrat de pe conducta colectoare aflată pe linia 2 este mai mare decât debitul înregistrat pe aparatul de măsură și control amplasat după punctul de control. De asemenea, Administrația Bazinală de Apă Siret consemnează în prezenta adresă că reprezentanții ACET SA nu au prezentat nicio justificare privind diferența de debite înregistrate între cele două aparate de măsură și control”.

 

Din stația de pompare de la Măneuți este livrată apă locuitorilor din Rădăuți, Măneuți, Frătăuții Vechi, Volovăț, Burla și Horodnic de Sus

Pentru că prin stația de pompare de la Măneuți este livrată apă potabilă pentru locuitorii din Rădăuți, dar și din Măneuți, Frătăuții Vechi, Volovăț, Burla și Horodnic de Sus, s-a cerut un punct de vedere și din partea Direcției de Sănătate Publică Suceava. Răspunsul a venit pe 31 decembrie 2021, dar nu a fost unul foarte clar.

”Am semnalat că stația livrează apă care nu îndeplinește  cerințele de calitate, întrucât adresa anterior menționată (19.967) dovedește fără tăgadă că nu au fost respectate nu doar prevederile legale cu privire la regimul de protecție al zonei cu caracter <regim de protecție sever protejat>, ci și normele elementare de igienă și de bun-simț. Deși am semnalat de atunci că cele 12 puțuri din vechea linie - declarate neconforme - și care figurează ca fiind închise, în realitate acestea sunt și acum sparte și deschise intenționat, pentru a fi alimentate cu apă nefiltrată de suprafață, respectiv pentru a se alimenta cu apa pluvială a râului Suceava, pentru ca stația să livreze apă din acele puțuri, Direcția de Sănătate Publică a furnizat un răspuns evaziv nedorind să se implice în rezolvarea situației și anume de a constata riscul major asupra sănătății populației”, se arată în plângerea penală.

 

Concediat de două ori în câteva luni. Prima oară a câștigat în instanță, acum se va judeca din nou

Bărbatul spune că pentru faptul că a avut curajul să semnaleze aceste probleme a fost concediat, pentru a fi împiedicat astfel să mai furnizeze informații despre dezastrul din stația ACET de la Măneuți. Chiar dacă Tribunalul Suceava a decis că Pînzariuc trebuie reangajat în funcția pe care a ocupat-o în momentul desfacerii contractului de muncă, acest lucru s-a întâmplat doar pentru o scurtă perioadă. Angajatul ACET a fost reprezentat atât în instanță, cât și la ședința Comisiei de Disciplină, unde s-a decis concedierea pentru a doua oară, de avocatul Traian Andronachi. Acesta s-a declarat stupefiat de modul în care este tratată problema și mai ales de modul în care mai marii ACET înțeleg să bage gunoiul sub preș și să trimită apă neconformă la robinetele a zeci de mii de oameni.

”Dacă faptul că un om, indiferent unde este angajat el, semnalează conducerii atât furtul de apă, cât și faptul că populația consumă apă nefiltrată/ netratată corespunzător, are ca răspuns o notificare de desfacere a contractului de muncă înseamnă că ne aflăm în fața unei situații nu doar gravă, ci extrem de periculoasă. Cine le dă dreptul unor persoane să se joace cu sănătatea oamenilor? De aceea, sper ca organele abilitate pe care le-am sesizat să își facă datoria cât mai rapid, și asta pentru că orice zi pierdută înseamnă un atentat la sănătate oamenilor din Rădăuți și alte câteva comune”, a menționat avocatul Traian Andronachi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Furt de apă și facturarea apei neconforme din partea ACET, două din aspectele unor plângeri penale.
 Vizualizări articol: 936 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Furt de apă și facturarea apei neconforme din partea ACET, două din aspectele unor plângeri penale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei