Poliția Română a revenit cu date despre ce s-a găsit, ce s-a confiscat și ce s-a pus sub sechestru în urma marii acțiuni derulate miercuri în județul nostru, privind rețelele de traficanți de material lemnos.
Atrage atenția că în situația a 11 depozite verificate au fost indisponibilizați 21.289 metri cubi de material lemnos, în vederea efectuării de măsurători de specialitate, de către organele de control din cadrul Gărzii Forestiere. A nu se confunda așadar cu confiscarea. Măsurătorile de specialitate urmează să stabilească cât din acest lemn este de proveniență legală. Se pune întrebarea și cât timp vor dura ancheta și măsurătorile, în condițiile cantității imense și ale faptului că lemnul este un bun perisabil.
În urma perchezițiilor domiciliare au fost descoperite și ridicate 18 laptopuri, 62 de telefoane mobile, 20 de medii de stocare, o armă neletală deținută ilegal, supusă autorizării, și sumele 198.510 lei, 87.075 de euro și 100 de dolari.
La una dintre percheziții s-au găsit și 70 de elemente de muniție, deținute ilegal, față de posesor fiind dispusă măsura suspendării dreptului de deținere, port și folosire a armelor și a munițiilor.
În cadrul acțiunii au fost aplicate și 16 amenzi, în valoare totală de 125.000 de lei, pentru comerț ilicit cu lemn, fiind confiscați 436,21 metri cubi de material lemnos, în valoare totală de aproape 300.000 de lei.
”Pe parcursul documentării activității infracționale, anterior efectuării perchezițiilor care au avut loc ieri, 28 septembrie, au fost confiscați peste 100 de metri cubi de material lemnos. Verificările și măsurătorile de specialitate sunt continuate în cadrul a două arii de exploatare și în cadrul celor 11 depozite”, se arată în comunicatul Poliției Române.
Afacerile ilegale cu material lemnos, puse pe picioare la Bogdănești și Cornu Luncii
”Captura” prezentată de polițiști vine în urma a nu mai puțin de 85 de percheziții care s-au derulat miercuri în mai multe locuri din județul Suceava. Anchetatorii vizează destructurarea unor rețele de traficanți de material lemnos, care au fost puse pe picioare de afaceriști din Bogdănești și Cornu Luncii. Este vorba de două filiere, una a fraților Ionuț și Paulică Ursu, iar a doua era închegată de Vasile Pârlac și Ștefan Gherman, al doilea nimeni altul decât fratele primarului din Slatina. Mai trebuie spus că perchezițiile de miercuri au vizat și mai multe ocoale silvice, respectiv Ocolul Silvic Gheorgheni, OS Dolhasca, OS Fălticeni, OS Iași, OS Pașcani, OS Pipirig, OS Podu Iloaiei, OS Răducăneni, OS Râșca, OS Tg. Neamț, OS Vânători, OS Văratic, OS Vama, OS Dorna Candrenilor, OS Dorna, OS Dealu Negru și OS Pojorâta.
Acțiunea a fost una la scară mai mare și, în total, s-au derulat 146 de percheziții la nivel național sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice - IGPR, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Celelalte percheziții au fost în municipiul Bucureşti (1) şi județele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, dar și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională.
Anchetatorii au stabilit că cele două grupări constituite în Suceava controlau 20 de firme cu obiect de activitate în domeniul silvic. Prin intermediul acestor societăți s-au derulat timp de trei ani mai multe activități ilegale. Mai exact, grupările ar fi furnizat masă lemnoasă, care era evidențiată parțial atât ca volum, cât și ca valoare. De comun acord cu beneficiarii, plata era realizată parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, era achitată numerar, prin intermediul unor persoane de încredere. Ulterior, banii rezultați prin evaziune fiscală erau introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de alte societăți comerciale. Infracțiunile vizate sunt evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.