Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 229 (8146)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Realizări și nerealizări

Ion Lungu, bilanțul a doi ani de mandat la Primăria Suceava – proiecte de 200 de milioane de euro, dintre care 25 finalizate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La împlinirea a doi ani de mandat în funcția de primar al Sucevei, Ion Lungu a prezentat, ca de fiecare dată, bilanțul realizărilor și nerealizărilor, remarcându-se faptul că în această perioadă au fost pornite, sunt în derulare sau chiar au fost finalizate proiecte în valoare de 200 de milioane de euro, mare parte din fonduri externe, dar și din bugetul propriu ori din credite, în funcție de oportunitățile existente.

De asemenea, numărul total de proiecte de care s-a ocupat municipalitatea suceveană în această perioadă este de 60, dintre care 25 au fost deja finalizate. La nerealizări, cea mai mare problemă este la lucrările de reabilitare și modernizare a infrastructurii rutiere, unde lipsa echipelor de muncă suficiente s-a făcut simțită, fiind realizate lucrări cu mult mai puține decât erau prevăzute, spre nemulțumirea celor care locuiesc în zonele afectate ori care circulă pe drumuri cu probleme din cauza uzurii, ori chiar „de pământ”, care sunt doar balastate.

„Trebuie să găsim o soluție și la această problemă”, a spus Ion Lungu, care ia în calcul și modificarea modului de organizare a licitațiilor de reparații și modernizări stradale, astfel încât să aibă asigurată forța de muncă necesară.

 

25 de proiecte finalizate – zonă de agrement, sediul Primăriei, Piața Mică

În cei doi ani de mandat recent împliniți, edilul Sucevei a bifat nu mai puțin de 25 de proiecte finalizate, chiar dacă, în general, contextul economic și social nu a fost unul favorabil, de la confruntarea cu pandemia și restricțiile acesteia trecând apoi la spectrul înfiorător al războiului, iar apoi o criză economică care se tot acutizează.

Astfel, una dintre principalele realizări din această perioadă este amenajarea unei noi zone de agrement a Sucevei, pe malul râului cu același nume, pe o suprafață de 15 hectare, completând transformarea fostei zone industriale a orașului într-una de comerț și relaxare.

Reabilitarea sediului Primăriei Suceava, cu creșterea eficienței energetice a clădirii, inclusiv prin montarea de pompe de căldură și panouri fotovoltaice, ceea ce a dus la economii semnificative la costurile de funcționare, a fost de asemenea realizată pe fonduri europene.

Modernizarea Pieței George Enescu (Piața Mică), extinsă și prevăzută acum inclusiv cu parcare subterană, dar și cea a Pieței Ițcani, care a fost desființată cu mulți ani în urmă, sunt de asemenea importante proiecte de infrastructură, realizate de această dată din fonduri proprii.

O nouă grădiniță dată în funcțiune în Burdujeni Sat, Centrul de informare și documentare de la Colegiul „Petru Rareș”, reabilitarea și echiparea infrastructurii educaționale a Colegiului Tehnic „Petru Mușat”, sala de gimnastică de la Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret”, o nouă grădiniță în Centru, sunt proiectele de infrastructură educațională date în folosință în primii doi ani din acest mandat.

Acestor proiecte finalizate li se adaugă realizarea unui nou pod peste pârâul Cetății, necesar pentru funcționarea tronsonului II al rutei alternative Suceava – Botoșani, devierea conductelor de termoficare, a cablurilor și conductei de gaz metan de pe același traseu, care urmează să fie dat în folosință, precum și finalizarea rețelei de canalizare pentru apă menajeră cu stații de pompare pe străzile Dobrilă Eugen, Molidului și Făgetului.

Finalizarea sediului autobazei diviziei de transport electric, sosirea a 22 de autobuze electrice noi de mici dimensiuni + 1 autobuz Solaris, montarea a 38 de stații noi, moderne pentru transportul public local, modernizarea a 15 străzi și amenajarea a 1.459 locuri de parcare în cartiere (parcări de reședință), extinderea rețelei de energie electrică și iluminat public în cartierul Europa, modernizarea străzii Vasile Pîrvan și introducerea gazului metan în Burdujeni Sat sunt de asemenea bifate la proiecte finalizate.

Finalizarea proiectului ”Aplicat” pentru digitalizare, înființarea Zonei Urbane Funcționale Suceava, darea în funcțiune a Centrului Multifuncțional Ițcani, amenajarea unei sere floricole moderne, pentru Direcția Domeniului Public,  montarea a 7 noi stații de încărcare a mașinilor electrice, cu fonduri de la Mediu, dar și amplasarea statuilor lui Franz Cavaler des Loges (în fața primăriei) și a lui Al.I. Cuza, pe Aleea Unioniștilor, încheie lista celor 25 de proiecte finalizate.

 

Lucrări în desfășurare – ruta alternativă, încălzire în Bazar, ştrand nou și grădinițe

Unul dintre cele mai importante proiecte la care se lucrează, pentru a fi dat în folosință, este tronsonul nr. II al rutei alternative Suceava - Botoșani, pe strada Apeductului, termenul de finalizare fiind 15 octombrie.

Introducerea căldurii în Bazar, într-un prim corp de clădire, racordat la sistemul centralizat de termoficare, are ca termen de finalizare 1 Decembrie.

Tot atunci va fi dată în funcțiune și noua grădiniță din curtea Colegiului Național „Mihai Eminescu”.

Până la finele anului va fi finalizată și modernizarea Ștrandului Ițcani, cartier în care urmează să fie dată în folosință și o grădiniță nouă.

De asemenea, este în curs de reabilitare Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară.

Primarul Ion Lungu a precizat că are pregătite proiecte de 500 milioane euro pentru finanțare pe Zona Urbană Funcțională Suceava în perioada 2021-2027, în vreme ce la Ministerul Dezvoltării, pe Planul Național de Investiții Anghel Saligny, a depus documentația pentru tronsonul III al rutei alternative Suceava-Botoșani, între Podul Unirii și DN 29, cu viaduct peste calea ferată, în valoare de 17 milioane euro, aceasta fiind în faza de evaluare. Până acum, pe PNI a fost aprobată și repartizată suma de 8 milioane euro.

 

Proiecte demarate în cei doi ani de mandat

În cei doi ani de mandat a fost aprobată tema de proiectare pentru amenajarea parcului Șipote ca zonă de agrement, a avut loc licitația pentru întocmirea documentației tehnico-economice și a fost desemnat câștigătorul. În același timp, se lucrează la tema de proiectare pentru amenajarea pădurii-parc Zamca, aceasta fiind aprobată în Consiliul Local.

De asemenea, a fost licitată de către CNI Sala Polivalentă cu 5000 de locuri de la Suceava, fiind finalizată licitația. Tot la CNI a fost adjudecată și baza de sport tip 1, cu teren de fotbal la dimensiuni UEFA.

În plus, municipalitatea suceveană a demarat la CNI procedurile pentru realizarea unui stadion nou, acesta fiind prins în lista sinteză.

Între timp, se lucrează la proiectul de reabilitare a Curții Domnești, a fost aprobat şi scos la licitație de către Ministerul Dezvoltării proiectul pentru creșa mare pe Dealul Mănăstirii, execuția fiind și adjudecată.

O altă creșă nouă va fi realizată în zona Cetății de Scaun.

Contractul de finanțare pe fonduri europene pentru proiectul corp clădire cu săli de clasă pentru Colegiul Național „Petru Rareș” a fost semnat în această perioadă, la fel ca și cel de achiziție a 15 noi autobuze electrice, de la firma Solaris, din Polonia, cu tot cu stațiile de încărcare aferente, primul fiind adus deja la Suceava.

De asemenea, a fost semnat contractul pentru realizarea sistemului integrat de management și modelare urbană, destinat modernizării și fluidizării traficului în municipiul Suceava, dar și contract pentru ruta alternativă de acces în cartierul Europa, cu amenajare de drumuri și parcări.

A fost semnat contractul pentru proiectul „gis urban”, a fost depus proiectul „100 de insule ecologice”+ 2 CAV (centre aport voluntar), fiind realizate și proiecte de reabilitare eficiență energetică clădiri publice rezidențiale și nerezidențiale.

Proiectele de realizare a unei parcări supraterane pe strada Ștefan Tomșa, alta în Obcini, pe strada Mesteacănului, și una în zona Pieței Mari, unde a fost Comisariatul, au fost de asemenea pornite în această perioadă, la fel ca și proiectele de realizare a unei grădinițe noi în Obcini și una în curtea Școlii Gimnaziale Nr. 1, ambele fiind cu program prelungit.

De asemenea, a fost realizată documentația și a avut loc licitația pentru realizarea unui parc fotovoltaic pe o suprafață de 30,5 hectare la fosta groapă de zgură de la Termica. Alte proiecte demarate sunt cele de îngropare a cablurilor, de realizare a unui Aqua Park și montare a unei roți panoramice, în vreme ce pe Zona Urbană Funcțională Suceava s-au depus proiecte pentru achiziția a 50 de autobuze electrice.

 

Implicarea primăriei în viața comunității și relațiile internaționale

Referitor la partea de implicare a municipalității în viața comunității, Ion Lungu a menționat sprijinirea tuturor activităților sportive, dar în special a handbalului masculin și a fotbalului, premierea performanțelor olimpice, atât școlare, cât și cele sportive, dar și sprijinirea Spitalului Județean cu un milion de lei, precum și amenajarea și susținerea activității centrelor de vaccinare, fiind administrate acolo 120.818 doze de vaccin.

Sărbătorirea „Cuplurilor de aur”, adică a celor care au împlinit 50 de ani de căsătorie, este de asemenea un proiect de suflet, inițiat de primarul Sucevei în urmă cu mai bine de 15 ani, peste 200 fiind celebrate în acest mandat.

De asemenea, au fost sprijinite financiar unitățile de cult din Suceava, în mod special lucrările la sediul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și la Catedrala „Nașterea Domnului”.

Pe partea de relații internaționale, au fost semnate parteneriate de înfrățire cu orașul Chișinău, din Republica Moldova, și orașul Karavas, din Republica Cipru, au fost demarate procedurile pentru înfrățire cu orașul Dusseldorf, din Germania, iar ambasadoarea Franței în România, Excelența Sa Laurence Auer, a primit titlul de „Cetățean de onoare” al Sucevei, fiind făcuți pași și pentru înființarea unui club al oamenilor de afaceri francofoni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ion Lungu, bilanțul a doi ani de mandat la Primăria Suceava – proiecte de 200 de milioane de euro, dintre care 25 finalizate.
 Vizualizări articol: 637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ion Lungu, bilanțul a doi ani de mandat la Primăria Suceava – proiecte de 200 de milioane de euro, dintre care 25 finalizate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Storceag de sturion Ingrediente:Supă rezultată de la 2-3 kg din tacâmuri de peşteSturion ( Păstrugă, Nisetru)1,5 kgȚelină, păstârnac, morcov, ardei gras alb, ceapă, cartofi, smântână dulce (32%) 0,5 kgZeama de la 2-3 lămâiMărar proaspăt și... Citeşte