Scăderea efectivelor de bovine crescute în județul Suceava este mai mult decât evidentă în mai toate comunele, inclusiv în cele de munte, unde sunt încă cele mai multe gospodării în care sunt crescute vaci de lapte și în procent mai mic vaci din rase de carne.
Situația reiese și din evidențele Direcției Sanitar Veterinare Suceava, care are o statistică clară privind toate bovinele ce sunt înregistrate sanitar-veterinar. Iar toți crescătorii care încasează subvenții ori livrează lapte au de regulă bovine crotaliate.
Dacă în anul 2017 erau înregistrate 134.000 de bovine, acum, în 2022, s-a ajuns la 120.000 de capete. Ceva mai în trecut, dar nu foarte mult, acum 15-20 de ani, efectivele erau de 200.000 de vaci.
Așadar, în ceva mai mult de 15 ani, efectivele de bovine au scăzut de la 200.000 la 120.000 vaci înregistrate sanitar-veterinar.
Sunt date destul de clare privind un nou val de renunțări la creșterea vitelor
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a arătat că în ultimii trei ani numărul de bovine crescute în județ s-a mai stabilizat, în sensul că nu a mai fost acea scădere accentuată de la an la an.
„Sperăm să nu mai scadă efectivele mult sub 120.000, deși seceta și rentabilitatea scăzută arată că este probabil să nu fie așa. Avem date clare și astăzi, când vorbim despre ferme care își vând toate animalele. Efectivele nu ar trebui să mai scadă sub 120.000, această limită minimă ar trebui cumva menținută. Au mai apărut ceva nuclee, ferme medii, însă în general crescătorii sunt nemulțumiți de prețurile pe care le primesc pe carne și lapte”, a arătat doctorul Voloșeniuc.
El a mai explicat că în cazul gospodăriilor populației scăderea numărului de animale este și mai dramatică.
”În ritmul acesta, în 2-3 ani nu va mai exista carne de vită autohtonă pe piață”
După cum am arătat recent într-un amplu articol din Monitorul de Suceava, saltul major al prețului la lapte și la produse și preparate din carne de pe rafturile magazinelor nu se regăsește și în buzunarul crescătorilor de vaci.
Vechea problemă a diferenței enorme dintre prețul de la producător și prețul final, de pe masa consumatorului, a rămas la fel de acută, doar că acum se suprapune și peste costurile devenite insuportabile pentru fermier, fie că este din sectorul vegetal, fie din cel de creștere a animalelor.
Prețul carburantului s-a dublat, la fel și al semințelor, al îngrășămintelor s-a triplat, iar pășunea pentru vite a fost puțină, afectată serios de secetă.
”În ritmul acesta, în 2-3 ani nu va mai exista carne de vită autohtonă pe piață. Producția va scădea la jumătate, în condițiile în care a scăzut deja flagrant. Avem nevoie de sprijin urgent de la Statul Român, dacă vrea să audă cine trebuie să audă, vindem animalele pentru că nu avem furaje, nu poate exista nici un minim profit în condițiile pieței”, a avertizat suceveanul Dumitru Grigorean, crescător de bovine de carne, președintele Asociaţiei crescătorilor de bovine pentru carne din România.
Prețul oferit pe lapte crescătorilor a crescut cu 20-30%, în timp ce la carnea de vită în viu este cu mult mai rău
Prețul pieței pentru crescătorii de bovine din rase de carne chiar a scăzut. Crescătorii de vaci din rase de carne nu primesc mai mult de 12-12,5 lei la kilogram în viu, față de 15 lei, acum 3-4 ani.
La o vacă adultă de lapte ajunsă spre finalul perioadei de productivitate crescătorul nu primește de la abator mai mult de 6-7 lei pe kilogram în viu.
În cazul laptelui, prețul a crescut cu aproximativ 20-30% de la poarta fermierului, însă sub ceea ce ar dori crescătorii, pe baza unor argumente logice.
Pe zona Vatra Dornei, de exemplu, micul crescător primește 1,7-1,9 lei pe litrul de lapte, în timp ce fermierii care au condiții de bio-securitate superioare vând laptele cu 2,3-2,4 lei litrul.
Fermierii care fac producție de lapte spun că un preț normal și decent ar fi de 3 lei litrul de lapte preluat de la poarta fermei.