Comunitatea evreilor din Suceava a celebrat, luni, la Sinagoga Gah din municipiul Suceava, Anul Nou – Roș Hașana, care a început în seara zilei de duminică, 25 septembrie, și se încheie în seara zilei de marți, 27 septembrie a.c.. Conform calendarului evreiesc, anul care a început și a fost anunțat cu sunet de șofar (instrument muzical ceremonial făcut din corn de berbec), de oficiantul religios Daniel Blumenfeld, este 5783. Sărbătoarea de Roș Hașana celebrează creația lumii și marchează începutul a zece zile de penitenţă, care se încheie cu Iom Kipur sau Marea Iertare. Aceste două sărbători sunt considerate „zile sfinte” în religia iudaică.
Învățăturile religioase spun că în ziua Anului Nou omenirea trece prin fața lui Dumnezeu „ca o turmă de oi” și este ocazia ca fiecare să-și facă un examen de conștiinţă în lumina valorilor iudaice. În cele 10 zile, până la Iom Kipur, Dumnezeu evaluează toate ființele și decide cine trăiește și cine moare. Numele celor drepți se înscriu de Roș Hașana direct în „Cartea Vieții”; cei care au comis fărădelegi sunt condamnați, iar cei și-au dus viața în zona de mijloc au timp 10 zile să facă fapte bune, să se căiască pentru cele rele și să fie înscriși în „Cartea Vieții” în ziua de Iom Kipur.
Pentru ambele sărbători este definitoriu suflatul în șofar, sunetul fiind un apel la ieșire din letargia spirituală, la căință și la „reînnoirea contractului” făcut de evrei cu Dumnezeu, când le-a încredințat Cartea Sfântă.
Sărbătoarea se petrece la sinagogă, prin rugăciuni, și acasă cu familia și prietenii. Tradițional se mănâncă trei sferturi de măr care se înmoaie în miere pentru ca anul care a început să fie bun și dulce. Urarea obișnuită de Anul Nou evreiesc este „Shana Tova u Metuka!” („Să aveți un An Nou fericit și dulce!”).