În plină criză energetică, când prețurile gazului metan și al energiei electrice au „explodat”, conducerea municipalității sucevene și-a pus de pe acum problema „cât va costa încălzirea Sălii Polivalente cu 5000 de locuri?”. O întrebare care nu are un răspuns precis, dar indică clar o viitoare problemă, în condițiile în care în proiect asigurarea căldurii urma să se facă pe gaz metan.
Tocmai de aceea, prezent vineri la București, cu mai multe probleme de rezolvat, primarul Sucevei, Ion Lungu, a participat la o întâlnire cu conducerea CNI, cu reprezentanții firmei SC Mis Grup SRL Bistrița (câștigătoarea licitației de execuție), cu proiectantul general și cu arhitecți, referitor la schimbarea soluției de încălzire de pe gaz metan pe pompe cu căldură și panouri fotovoltaice.
„Costurile legate de investiţii pentru soluția propusă față de varianta clasica cu centrala pe gaz metan sunt duble. S-a căzut de acord în principiu cu soluția propusă de încălzire pe pompe de căldură apă-sol și panouri fotovoltaice, urmând să fie prinse în proiectul tehnic și modificate în devizul general. Este o modificare esențială privind costurile legate de încălzire a viitoarei Săli Polivalente”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
Modificarea soluției de încălzire a Sălii Polivalente a fost solicitată ca măsură de precauție, ținându-se cont și de faptul că sunt spații foarte mari la care trebuie asigurată căldura minimum șase luni pe ani, iar gazul metan se tot scumpește.
Conform indicatorilor tehnico-economici, Sala Polivalentă cu 5000 de locuri, care va fi realizată în spatele zonei Metro, va avea o suprafață totală de peste 28.000 de mp.
Construcția este o clădire S+P+2E cu o suprafață utilă de 25.000 mp, două terenuri de sport complet echipate, sala propriu-zisă și cea de antrenament, spațiu recuperare medicală, spații pentru activități culturale și expoziționale, 6 piste bowling, spații tehnice, grupuri sanitare și o parcare cu 715 locuri, din care 6 pentru autocare.
Costurile, calculate până acum la 130 de milioane de lei (fără TVA), sunt asigurate de Compania Națională de Investiții.