Orașul Siret este dat ca exemplu pozitiv la nivel regional, național și european la modul de implementare a proiectelor realizate cu fonduri europene. În cursul zilei de miercuri, la Siret a avut loc prezentarea campanie de comunicare vizând regiunea Nord-Est a României, ca parte din programul Europa în regiunea mea, inițiat de Uniunea Europeană, în parteneriat cu ADR Nord-Est, sloganul acesteia fiind „La noi acasă-i meserie”.
Pentru regiunea de Nord-Est, modelul pentru bune practici în atragerea fondurilor europene este orașul Siret, în acest sens la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” fiind organizată o prezentare a proiectului „Construcție și dotare de ateliere, laboratoare și amfiteatru”, cu o valoare de 7,33 milioane de lei, finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Comun. La eveniment au participat primarul din Siret, Adrian Popoiu, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, directorul adjunct al Colegiului Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, Antonio Mustață, și reprezentantul Comisiei Europene – directorul regional pentru Politică Regională și Urbană, Florin Rugină.
Adrian Popoiu: Un vis a devenit realitate. Primăria Siret este un simbol pe tărâmul fondurilor europene
Invitat să ia cuvântul, Vasile Asandei a ținut să precizeze că îl bucură sincer că poate fi prezent la Siret pentru cel puțin două motive. „Unul este că am așteptat cu interes să vedem acest proiect finalizat. Și asta pentru că îmi doresc să ne lăudăm cu un proiect bine făcut într-o comunitate mică, dar care poate fi considerată un exemplu. Al doilea motiv și poate chiar mai important decât primul, este că îmi place foarte mult cum sună această campanie <Europa în regiunea mea>”, a spus Vasile Asandei.
La rândul său, primarul Adrian Popoiu a precizat că este o mare onoare că pentru această campanie a Comisiei Europene a fost selectat orașul Siret. Adrian Popoiu a arătat că în ultimele luni orașul Siret a trecut prin perioade grele, având în vedere că a intrat „în tranșee” odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, fiind în prima linie pentru gestionarea crizei refugiaților. „În această perioadă aici au venit oameni din lumea politică sau din mass-media care ne-au lăudat activitatea. Iar din mass-media probabil titlul cel mai ilustrativ al activității noastre a fost în ziarul Le Monde din Franța, unde se titra faptul că Siretul este un simbol și toată lumea o știe. Atunci mă gândeam la faptul că ce bine și ce frumos ar fi dacă Siretul ar fi un simbol pe tărâmul fondurilor europene. Și iată că visam cu ochii deschiși și acel vis al nostru s-a împlinit astăzi. Pentru noi, întregul oraș, este o mare onoare”, a declarat Popoiu. El a arătat că Primăria Siret are nouă proiecte cu fonduri europene, pentru 21 de obiective de investiții, valoarea totală a lor fiind de 30 de milioane de euro. Adrian Popoiu a arătat că raportat la populație, în această etapă de programare a fondurilor europene, suma atrasă în Siret este de peste 3.500 de euro/locuitor, orașul fiind cel mai probabil pe primul loc la nivelul regiunii din acest punct de vedere.
O lună de activități cu evenimente dedicate comunității din Siret
Tot în cursul zilei de miercuri, după vizitarea atelierelor construite la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă”, oficialitățile au vizitat alte două investiții realizate cu fonduri europene, Grădinița „Luminița” și o nouă zonă de agrement.
De precizat că această campanie de comunicare a Comisiei Europene include o serie de experiențe și demonstrații practice, evenimente în aer liber, precum și activități creative la clasă cu scopul de a apropia tânăra generație, și în general familiile din regiune, de ceea ce înseamnă meserie.
Astfel, în data de 3 octombrie este programat un eveniment interactiv pentru elevii de la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” din Siret, în cadrul căruia elevii de la specializarea mecanică auto vor experimenta practic o serie de demonstrații tehnice susținute de Titi Aur, specialist în mecanică și reputat pilot de raliuri.
De asemenea, pe 7 octombrie are loc o demonstrație sportivă cu o ambarcațiune de tip schiff, pe Siret, oferită de vicecampionul olimpic la canotaj Mugurel Semciuc, în prezența Elisabetei Lipă, marea campioană olimpică la canotaj. Apoi, pe 19 octombrie, la Grădiniţa „Luminița” se va organiza un atelier de meșteșuguri pentru copii, în cadrul căruia cei mici vor învăța să confecționeze brățări tradiționale sub îndrumarea unui artizan local. Tot pentru copiii de la Grădinița „Luminița”, elevii de la secția textile din cadrul Colegiului Tehnic „Lațcu Vodă” își vor arăta măiestria confecționând o serie de accesorii specifice unor meserii, care vor fi oferite celor mici, în cadrul evenimentului.
Trei proiecte de succes finalizate la Siret
În cadrul acestei campanii, Comisia Europeană a prezentat trei proiecte de succes din Siret, primul fiind cel de la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă”, care a devenit un hub educațional capabil să atragă talente din întreaga regiune, cu o contribuție substanțială la un obiectiv-cheie: asigurarea forței de muncă calificate, în viitor, și îmbunătățirea calității vieții într-un mod durabil. Modernizarea colegiului a presupus construirea unei clădiri noi, în care acum funcționează un amfiteatru, laboratoare specializate și ateliere dotate cu echipamente didactice de ultimă generație pentru specializările în care se pregătesc viitorii meseriași: tehnician în industria textilă, tehnician transporturi, mecanic auto și maistru electromecanic auto.
Un alt exemplu de investiție în educație, de succes, destinat preșcolarilor de data aceasta, este cel care vizează reabilitarea, extinderea și dotarea Grădiniței „Luminița”. Aici au fost reabilitate cele două corpuri de clădire existente, atât exterior, cât și interior, creându-se cadrul prielnic desfășurării activităților educaționale, celor peste 200 de copii care frecventează această unitate de învățământ preșcolar. Grădinița a fost dotată cu mobilier și echipamente didactice moderne și prietenoase, ceea ce va crește atractivitatea instituției în rândul părinților și preșcolarilor și va motiva cadrele didactice spre performanță. Nu în ultimul rând, „Revitalizarea zonei urbane din jurul lacului de acumulare Siret-Rogojești și a terenurilor degradate de pe strada Sucevei” este un proiect prin care suprafața spațiilor verzi din orașul Siret a fost extinsă cu peste 21.000 metri pătrați, iar zonele noi amenajate au fost dotate cu mobilier urban, facilități de agrement și petrecere a timpului liber pentru comunitate. Spațiile verzi nou create contribuie atât la sprijinirea obiectivelor locale privind durabilitatea, cât și la calitatea vieții locuitorilor și a vizitatorilor orașului.