Cea mai importantă sărbătoare a industriei lemnului din România - Ziua Forestierului - este organizată anul acesta în județul Suceava, la Poiana Stampei, localitate cu tradiție în exploatarea și prelucrarea masei lemnoase, dar și una în care pădurea reprezintă cea mai importantă resursă, ocupând peste 73% din suprafaţa totală a comunei.
Evenimentul, organizat de Asociația Forestierilor din România – ASFOR, se desfășoară între 30 septembrie și 2 octombrie și are ca temă ideea că lemnul, chiar după milenii de folosire, este materialul viitorului.
Programul este încărcat și atractiv pentru cei din sector, fiind invitate numeroase companii (producători de utilaje forestiere, ocoale silvice, producători de panouri, producători de case, izolații, puieți containerizați, plăci, ferăstraie mecanice, utilaje forestiere) care vor face demonstrații și prezentări.
În program este și tradiționala competiție a fasonatorilor mecanici, cu probe spectaculoase, dar și Gala premiilor ASFOR.
Ziua Forestierului 2022 are loc într-un moment în care lemnul este în centrul atenției tuturor – de la resursă pentru industrie, la lemn de foc sau cercetări tot mai avansate pentru produse cu amprentă minimă de carbon. Prin urmare, ASFOR organizează și o sesiune de comunicări și dezbateri pe aceste teme, cu titlul „De la țapină la casa pasivă – Lemnul, materialul viitorului”.
Ziua Forestierului este și un bun moment pentru cei din sector să facă schimb de bune practici și să socializeze.
Ziua Forestierului este un eveniment tradițional al ASFOR, organizat anual într-o zonă cu tradiție în prelucrarea lemnului, anul trecut desfășurându-se la Roznov, în județul Neamț.
Nu întâmplător a fost aleasă anul acesta Poiana Stampei ca loc de desfășurare a acestui eveniment. Comuna este înconjurată de păduri, administrația locală are peste 4.000 de hectare de fond forestier, administrate de un ocol silvic privat, iar celor din zonă le place munca la pădure. Iar gazda, primarul Viluț Mezdrea, el însuși silvicultor, spune că este o onoare că vor găzdui acest important eveniment, la care se va revedea cu foști colegi.
În plus, datorită poziţiei geografice şi a frumuseţii peisajului, comuna Poiana Stampei se află printre atracţiile turistice din zona Bucovinei, aici fiind și cea mai mare turbărie din țară - Rezervaţia Naturală „Tinovul Mare”.