Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici chirurgi din Fălticeni, fost director al Spitalului Municipal, dr. Constantin Moldovanu, a încetat din viață sâmbătă, 17 septembrie, la vârsta de 89 de ani. Din cauza unor probleme de sănătate – fractură de șold (operată și rezolvată), diabet, pneumonie severă, medicul era internat de o lună de zile în spitalul pe care l-a condus aproape un sfert de secol.
Actualul director, dr. Vlad Morariu, a declarat că în semn de respect pentru doctorul Moldovanu, la pavilionul central și la secția Boli infecțioase, unde a încetat din viață, a fost arborat un drapel negru. „A fost un chirurg foarte bun, opera patologii diverse, inclusiv urologică și ortopedică. Cât a fost în spital era un flux foarte mare de pacienți la chirurgie”, a afirmat doctorul Morariu.
Remember
Dr. Constantin Moldovanu s-a născut în Văscăuți - Hotin, a mers la Școala Primară Rădăuți Prut și la Liceul Teoretic “Grigore Ghica” din Dorohoi și a absolvit ca șef de promoție Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină din Iași.
În anul 1960 a mers ca medic stagiar la Spitalul din Zvoriştea, unde a fost și director până în 1965, când s-a transferat la spitalul din Fălticeni.
Între anii 1965-1968 a fost medic secundar Chirurgie generală şi medic-şef al Secţiei Sanitare Raion Fălticeni, apoi până în 1983 a ocupat funcţia de medic specialist organizare sanitară şi sănătate publică în cadrul Sfatului Raional Fălticeni.
Din 1969 a devenit medic specialist Chirurgie generală, iar din 1983 medic primar Chirurgie generală. Director al spitalului a fost în perioada 1970-1993, iar din 1993 până în 1998 a fost şeful secţiei Chirurgie.
S-a pensionat în anul 1999, dar a continuat să lucreze în cadrul cabinetului privat.
Pe lângă activitatea de asistență medicală, dr. Moldovanu a desfășurat și activitate științifică în cadrul Uniunii Societăţilor Ştiinţelor Medicale - studii clinico-statistice de morbiditate şi demografie în teritoriul arondat spitalului din Fălticeni, studii despre cazurile clinice în urgenţele medico-chirurgicale şi studii despre tehnicile operatorii.
S-a implicat în ridicarea noului sediu al Policlinicii din Piața Mihail Sadoveanu, inaugurat în 1966, în deschiderea a șase dispensare medicale, în modernizarea și transformarea Spitalului Evreiesc în maternitate și a modernizat clădirea Spitalului “Stamati” din Fălticeni.
În anul 1987, pe fondul creșterii numărului de pacienți, a fost printre inițiatorii demersurilor pentru construirea unui nou spital municipal.
În timpul cât a fost director al Spitalului Orășenesc Fălticeni, în anii 1982, 1985 şi 1986 instituția medicală a ocupat locul I la nivel naţional, în clasificarea Ministerului Sănătăţii şi Uniunii Sindicatelor Sanitare. În 2021 a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni.
Înmormântarea va avea loc marți, 20 septembrie a.c., la Cimitirul Oprișeni din municipiul Fălticeni.
A făcut peste 10.000 de operaţii şi a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar”
În cei 39 de ani de carieră medicală, dr. Constantin Moldovanuafăcut peste 10.000 de operaţii mari şi mijlocii, a fost membru al Consiliului Sanitar Superior şi a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar”.
S-a căsătorit în 1960 cu Eugenia Moldovanu, medic primar Medicină Internă, şef secţie Medicală Spital Fălticeni (decedată în anul 2005), are doi copii, Dan, inginer, şi Radu, care a urmat pasiunea şi profesia tatălui, fiind medic chirurg în Franţa.
„Medicul Constantin Moldovanu a rămas profund ataşat municipiului Fălticeni, remarcându-se ca o personalitate responsabilă, cu puternic simţ civic şi patriotism local. A fost un reper pentru medicina regională şi, aş îndrăzni să spun, chiar naţională, fiind formator pentru medicii tineri, viitorii noştri salvatori”, a precizat primarul Cătălin Coman.