Mai mulți elevi ai Colegiului Tehnic „Petru Mușat” Suceava, cei mai mulți din mediul rural, au fost consiliați și ajutați să cunoască și să se integreze mai ușor pe piața muncii în cadrul unui proiect cu fonduri europene.
Proiectul „POT - Parteneriat, Oportunitate, Transfer de competențe” s-a derulat în perioada 12 august 2020 – 7 septembrie 2022, având o valoare de 2.366.599 de lei.
Potrivit prof. Maria Teodoreanu, directoarea liceului, ”obiectivul proiectului a constat în dezvoltarea aptitudinilor și competențelor profesionale practice specifice pentru 181 elevi, din care 83% din mediul rural, prin programe de învățare la locul de muncă, în domeniile Mecanică, Turism și Alimentație Publică, Comerț, Estetică și igiena corpului omenesc, Electromecanică, Electric și Fabricarea produselor din lemn, în vederea inserției viitoare pe piața muncii a cel puțin 39 de elevi”.
De asemenea, prin proiect au fost acordate 388 de burse și au fost dotate 4 ateliere (unul pentru domeniul Mecanică; unul pentru specializarea Ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentație; un atelier pentru specializarea Bucătar; un atelier pentru specializarea Frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist).
Prin proiect au fost încheiate 181 de parteneriate între angajatori și elevi, iar 188 de elevi au participat la programe de formare la locul de muncă.
„Activitățile de consiliere, orientare profesională și dezvoltare personală a elevilor din cadrul proiectului au ajutat grupul țintă să-și identifice propriile calități, să cunoască cerințele și oportunitățile pieței muncii și să primească îndrumare spre obținerea calificării vizate. De asemenea, serviciile de consiliere și orientare profesională le-au oferit elevilor informații actualizate privind competențele teoretice și practice necesare la angajare, situația actuală de pe piața muncii locale și naționale și prognozele asupra evoluției viitoare a acesteia, astfel încât aceștia să cunoască pașii necesari pentru a se îndrepta către o carieră de succes. În urma participării la stagiile de practică, elevii care au îndeplinit condițiile de eligibilitate au primit burse în cuantum de 150 lei pe săptămână pentru perioada de instruire practică”, au mai menționat reprezentanții colegiului.
Aceștia au specificat că la finalul proiectului, elevii dețin cel puțin minimul competențelor necesare ocupării postului vizat și sunt capabili să utilizeze echipamentele și programele folosite de angajatori.