luni, 19 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 220 (8137)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9748 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7679 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Investiție în educație

Centrul Cultural Catehetic Școlar ”Episcop Gherasim Putneanul”, inaugurat la Colegiul Tehnic Rădăuți

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un modern centru cultural catehetic școlar, purtând denumirea ”Episcop Gherasim Putneanul”, a fost inaugurat vineri în cadrul Colegiului Tehnic Rădăuți. Acesta conține trei spații culturale și de învățământ moderne, având în dotare un frumos cabinet catehetic școlar pentru desfășurarea orelor de religie, un cabinet pentru proiecte europene și o sală de activități extrașcolare, cu bibliotecă proaspăt dotată,  un spațiu de lectură și recreere pentru elevii colegiului și nu numai.

În prezența conducerii Inspectoratului Școlar Județean, a conducerii colegiului și a elevilor școlii, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul, a săvârșit sfințirea celor trei săli ale instituției de învățământ și a fost impresionat de condițiile create aici pentru tinerii instituției. Evenimentul a fost multiplu, dincolo de slujba de sfințire având loc și evenimente culturale ale centrului, o conferință despre educație susținută de maestrul Dan Puric și un salon de carte al Editurii Crimca.

 

Cabinete cu dotări moderne, o investiție în educația elevilor

Realizarea celor trei investiții la instituția de învățământ rădăuțeană a fost posibilă datorită implicării personalului didactic și de conducere al colegiului, având în centrul inițiativei și al contribuției pe profesorul de religie și limba română Aurica Danieliuc. Între cei implicați în realizarea noilor cabinete sunt și cei din conducerea instituției, profesor Mihaela Moisuc, în calitate de director, precum și directorul adjunct, profesor Ionela Bândiul. O contribuție de suflet la acest proiect a avut-o neobositul inspector de religie, profesor Daniela Ceredeev, care a vorbit în deschiderea evenimentului: ”Centrul Cultural Catehetic Școlar <Episcop Gherasim Putneanul> este cel de-al treilea centru catehetic și cultural din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. El reprezintă un proiect creat cu binecuvântarea și susținerea Înaltpreasfinției Sale Părintele Arhiepiscop Calinic, în cadrul căruia se vor desfășura activități complexe, el adresându-se nu doar tinerilor liceeni din acest colegiu, ci și tinerilor aflați în situații de risc ce provin din orașul Rădăuți și din proximitatea sa, copiilor și tinerilor refugiați ucraineni. Deosebit va fi modul în care se vor organiza activități în acest centru, adică prin voluntariatul profesorilor școlii și al profesorilor și preoților care vor veni, dorind să devină contributori la acest demers, în perspectiva consilierii psihologice și duhovnicești de care vor putea beneficia tinerii și copiii.”

Invitații au putut vizita pe rând cele trei spații dotate ultramodern, în cadrul cabinetului catehetic profesorul Aurica Danieliuc vorbind despre destinația investiției: ”Ne aflăm în cabinetul catehetic școlar realizat din inițiativa și contribuția personală a mea și a conducerii colegiului, unde am încercat să facem ceva modern pentru copiii noștri, dar totodată cu suflet și pentru suflet. De aceea avem în cabinetul nostru sfinții ocrotitori ai țării noastre, începând cu Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorul județului, și Sf. Daniil Sihastru, unul din pereți fiind încoronat de figura marelui voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Prin inaugurarea astăzi a acestui cabinet s-a creat comuniunea dintre școală, biserică și inspectoratul școlar.”

Odată cu deschiderea noilor spații moderne, elevii colegiului își vor putea desfășura activitatea în noi condiții de calitate educațională. Profesorul Mihaela Moisuc, directorul instituției, a vorbit despre intențiile sale privind școala pe care o conduce: ”Ajunsă în poziția de director, cu responsabilitatea corespunzătoare încerc să discern, să echilibrez și să fac lucrurile de așa manieră încât, pe lângă amprenta pe care eu mi-o doresc, școala să-și atingă menirea frumoasă atât pentru educație, cât și pentru sufletul acestui colectiv de profesori și elevi. Am deschis poarta sufletului meu și a dorinței mele de a împlini în școală lucruri necesare, am reușit să colaborăm și să realizăm lucruri frumoase.”

Realizări noi, pornite la drum cu o binecuvântare arhierească

La evenimentul organizat împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava au fost prezenți și invitați din conducerea instituției, inspector școlar general Grigore Bocanci, inspector general adjunct Petru Crăciun, inspector Tatiana Vântur, inspector teritorial Beatrice Filipiuc. Cu toții au putut remarca sala de activități extrașcolare, care reprezintă un spațiu de lectură și recreere pentru elevii colegiului și nu numai pentru ei. Biblioteca proaspăt dotată va avea un caracter dinamic și va fi actualizată cu carte în funcție de ceea ce se recomandă în școală. Spațiul creat este foarte ofertant și prietenos și prin utilizarea lui se vrea o inducere a bucuriei lecturii și crearea unei atmosfere de cafenea culturală.

Elena Bândiu, directorul adjunct al Colegiului Tehnic, a transmis audienței: ”Ne bucurăm că am reușit să amenajăm deocamdată 5 din cele 24 de spații și am simțit bucuria elevilor încă din prima zi de școală, aceasta fiind o confirmare că prin aceste soluții didactice atrăgătoare suntem pe drumul cel bun. Mulțumim sponsorilor care susțin educația prin prezență, diseminare, dar mai ales prin finanțare, în cazul nostru totul venind ca o rază de Dumnezeire, ca să ne întărească nouă credința că ceea ce facem este bine. Avem credința că această școală va deveni spațiul și cadrul atractiv atât pentru profesori, dar mai ales pentru elevi.”

Binecuvântând elevii și profesorii instituției, precum și binemeritata investiție în educație, PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuţilor, a spus: ”M-am bucurat de tot ce am văzut aici, de tot ce s-a făcut cu mâinile acestea, frumos și prea frumos, printr-o osteneală care cred că nu va rămâne nerăsplătită, nu doar prin recunoștința oamenilor, ci mai ales prin binecuvântarea și răsplata lui Dumnezeu și mă rog de Dumnezeu să binecuvânteze. Cu siguranță că acești copii frumoși întâlniți aici își vor aminti mai târziu și de ce au primit astăzi și de locul, atât de frumos acum, în care au învățat, dar și de oamenii pe care i-au întâlnit, profesorii ostenitori ai acestui liceu.”

Inaugurarea a fost sărbătorită la finalul festivităților cu un prim eveniment cultural realizat sub oblăduirea acestui centru cultural catehetic, o interesantă conferință pe tema educației susținută de actorul și regizorul Dan Puric în cadrul sălii Casei de Cultură din municipiul Rădăuți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centrul Cultural Catehetic Școlar ”Episcop Gherasim Putneanul”, inaugurat la Colegiul Tehnic Rădăuți.
 Vizualizări articol: 1078 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Centrul Cultural Catehetic Școlar ”Episcop Gherasim Putneanul”, inaugurat la Colegiul Tehnic Rădăuți5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei