O echipă a Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava participă cu o lucrare de inventică în cadrul EU Contest for Young Scientists – EUCYS, o manifestare științifică de tip concurs organizată de către Uniunea Europeană, prin programul Știință și Societate.
Proiectul se numește „Light Guardian” și aparține elevilor Raul Gabriel Mihuță, Răzvan Nicoară și Sabin Vasile Vașcovici, coordonați de prof. Anca Viorica Greculeac, profesor de fizică și director adjunct.
Elevii fac parte din clasa a X-a E a Colegiului Național ”Petru Rareș”, specializarea matematică-informatic, bilingv română-engleză, fiind membri în cluburile de inventică și, unul dintre ei, și din clubul de robotică.
Cât despre EU Contest for Young Scientists – EUCYS, în fiecare an, o altă organizație locală gazdă cooperează cu Comisia Europeană pentru a organiza evenimentul. Anul acesta se desfășoară cea de-a 33-a ediție a EUCYS, în Orașul European al Științei, Leiden, Olanda.
România se află la a patra participare la această manifestare, realizată prin intermediul a trei lucrări intens pregătite, dintre care două de către elevi suceveni, care s-au înscris pentru a concura în cadrul diferitelor secțiuni.
Proiectul „Light Guardian”
Potrivit prof. îndrumător Anca Greculeac, lucrarea „Light Guardian” include studiul diferitelor posibilități de control al intensității luminii solare în amfiteatrul Centrului de Documentare și Informare al Colegiului „Petru Rareș”, pe baza unor principii optice, cu respectarea impunerilor posibilului utilizator.
„Aceste limitări se referă la eliminarea unor soluții care adoptate pentru vară să rămână și pentru iarnă (de exemplu folie antireflex), a unora dificil de exploatat (de exemplu jaluzele interioare sau exterioare) sau a unora foarte scumpe (de exemplu montarea unor panouri fotovoltaice transparente)”, a explicat Greculeac.
Deși s-a pornit în studiu de la situația particulară a unui spațiu al colegiului în care lumina naturală provine doar din tavan și, ca urmare a acestui fapt, pe timpul verii temperatura crește foarte mult, rezultatul poate fi întrebuințat și în cadrul altor situații similare.
Prof. Greculeac a mai explicat că studiul a avut ca rezultat conceperea, construirea și testarea unor prototipuri de straturi antitransmisive care să funcționeze la eficiență maximă în lunile de vară, fără a duce la pierderea luminii naturale în anotimpurile în care soarele nu este proeminent pe cer.
Dintre acestea, stratul antitransmisiv cel mai eficient este realizat din particule sferice, ce aderă pe sticlă verticală, orizontală sau înclinată și care își menține proprietățile la orice unghi de incidență a luminii.
„Colegiul Național <Petru Rareș> urează mult succes elevilor săi și speră într-o experiență pozitivă a tuturor participanților români la concursul EUCYS 2022”, transmit reprezentanții liceului.