Într-o conferință de presă referitoare la decontarea transportului elevilor navetiști, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a menționat că Suceava este „într-adevăr cel mai scump loc din România” în ceea ce privește costul abonamentelor plătite de elevi pentru a ajunge din localitatea de domiciliu la școală.
„La stabilirea acestor plafoane (n.r. de decontare) ne-am gândit exact la județele Suceava și Constanța, unde sunt cele mai scumpe abonamente”, a mai completat oficialul de la București.
Acesta a făcut referire și la cazul elevului din Panaci, din clasa a XI-a, care face naveta zilnic până la un liceu din Vatra Dornei și care plătește lunar pentru abonamentul la microbuz 480 de lei. Din această sumă, statul îi decontează 15%.
Cîmpeanu a menționat că în acest an școlar transportul se decontează integral de către Ministerul Educației, prin Inspectoratele Școlare Județene, până în luna decembrie urmând a fi decontate circa 60 de milioane de lei. Numărul estimat de elevi care au nevoie de transport între localitatea de domiciliu și școală este de 131.000, cei mai mulți elevi provenind din mediul rural.
Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, elevii din mediul rural ar putea să aibă o alocație forfetară care „poate ajunge la 200, chiar 300 de lei per elev, peste bursa socială de 200 de lei”, după cum a anunțat miercuri ministrul Educației.
„Este deja pe circuitul de avizare un proiect de ordonanță de urgență, despre care am discutat și sunt convins că va putea să intre săptămâna viitoare pe agenda ședinței de guvern, prin care decontarea transportului se face dublu față de condițiile de până acum”, a spus Cîmpeanu.
„Aceste alocații forfetare, conform proiectului de ordonanță de urgență, pot fi crescute cu până la 50% în cazul în care abonamentul de transport în zona respectivă – avem județe precum Suceava și Constanța, care au tarife foarte mari în raport cu celelalte județe la transport, vor fi prezentate aceste abonamente și alocația forfetară va putea să crească cu 50%”, a completat Sorin Cîmpeanu.