În vreme ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, dă asigurări ferme elevilor navetiști că statul va deconta transportul între localitatea de domiciliu și școală, mai mulți elevi din mediul rural contrazic declarațiile acestuia.
Cosmin este din satul Coverca, comuna Panaci, și este în clasa a XI-a la un liceu din Vatra Dornei.
Adolescentul povestește celor de la European Youth Village (www.europeanyouthvillage.eu) că până la liceu merge cu transportul în comun, respectiv microbuzul, 18 kilometri dus, 18 întors.
Costul lunar al abonamentului ajunge la aproape de 500 de lei, din care statul îi decontează 15%, bani pe care oricum îi primește cu întârziere.
„Costul zilnic al unui bilet de autobuz este 11 lei doar dus și 19 lei dus-întors. Decontarea pe abonament este undeva la 15%, și chiar și așa banii nu intră la termenul la care trebuie, având mereu întârziere de una sau două luni. Anul trecut era mai convenabil să faci abonament deoarece aveam o reducere de 2 lei pe cursă. Menționez faptul că abonamentul lunar costă 480 de lei. Dovada cu abonamentul pe 17 zile de transport (n.r. - zile de școală în luna septembrie) în valoare de 323 de lei este poza atașată”, le povestește Cosmin celor de la European Youth Village.
Cu alte cuvinte, sprijinul pe care îl primesc tinerii care nu au posibilitatea de a se deplasa cu trenul spre școală este unul inegal, ținând cont că elevii care fac naveta cu CFR au gratuitate.
Astfel, se ajunge în situația în care unii elevi plătesc sume deloc mici pentru abonamente la autobuze sau microbuze, iar costurile nu le sunt decontate, de cele mai multe ori, decât într-un procent care nu acoperă nici măcar jumătate din sumele pe care le plătesc lunar, sesizează cei de la www.europeanyouthvillage.eu.
De altfel, aceștia au strâns numeroase mărturisiri ale unor elevi din mediul rural care fac zilnic naveta pentru a ajunge la liceu și care plătesc din buzunarul părinților mare parte din costul abonamentelor de transport.
Ce spune ministrul Educației
Într-un mesaj lansat în spațiul online, ministrul Educației menționează că „toți elevii care învață într-o alta localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu și școală, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic și/sau medical sau de bursele acordate pentru performanta școlară”.
Cum mărturisirile elevilor contrazic spusele oficialului de la București, European Youth Village a trimis o scrisoare deschisă ministrului Sorin Câmpeanu prin care solicită să găsească soluții echitabile și incluzive care să vină în sprijinul tuturor elevilor, inclusiv al liceenilor din mediul rural.
Scrisoarea poate fi consultată la http://europeanyouthvillage.eu/noile-masuri-ale-ministerului-educatiei-incurajeaza-abandonul-scolar-al-elevilor-de-liceu-din-mediul-rural/.
„Pentru ca educația să fie cu adevărat incluzivă și să nu lase pe nimeni în urmă sau pe drum spre școală, Ministerul Educației trebuie să devină un minister pentru toți elevii din mediul rural”, arată aceștia în scrisoare.