La finele primei săptămâni din septembrie, clopoțelul a sunat din nou „adunarea” pentru o parte din elevele fostului Institutul Pedagogic de Învățători din Suceava, la 60 de ani de la absolvire.
“Frecvent, auzim de întâlniri de 10 - 20 - 30 de ani de la absolvirea liceului, a facultății... Mult mai rar se întâlnesc semeni care au un deceniu, două sau trei în plus față de ce ține de cotidian.
E nevoie de mult curaj ca să gândești și să aduni laolaltă oameni de vârsta a patra, care au fost colegi cu mai bine de șase decenii în urmă. Și totuși, imposibilul se întâmplă, din când în când”, a spus Silvia Moraru, care împreună cu fiica ei, Carmen Moraru, și fosta colegă Silvia Ghiorghian a făcut revederea posibilă, ocupându-se de organizare.
După aproape două luni de “investigații”, multă muncă de lămurire, dar și luptă cu emoții și temeri, la finalul săptămânii trecute, în municipiul Suceava s-au regăsit opt colege care au absolvit acum 60 de ani Institutul Pedagogic de Învățători.
În viață sunt mai mulți dintre cei 31 de absolvenți, dar problemele de sănătate nu le-au permis celorlalți să ajungă la întrunire.
Întâlnirea de 60 de ani s-a făcut ca la un început de an școlar, cu catalog strigat de o fostă elevă, fiindcă profesorii erau plecați să predea în Ceruri, iar participantele au primit „Diplome de învingător”, ecusoane, flori și daruri.
În afara organizatoarelor, au mai fost la întâlnire: Lizica Anton, Olga Bahan, Artemizia Botnariuc, Silvia Carpciuc, Areta Ciofu și Angela Gopșa. După numele din catalog. Numele actuale, în aceeași ordine: Neamțu, Straton, Pascaru, Pricop, Crăciun și Ciobâcă. Cele două Silvii, organizatoarele, și-au păstrat numele. Participantă la eveniment a fost și Carmen Moraru, fiica Silviei, "colegă de Institut" de la primele luni de viață, când nu avea mama ei cu cine să o lase acasă.
Fostelor colege, care s-au fotografiat împreună, le-a fost drag să se revadă, și-au povestit bucuriile și eșecurile, pe unde au fost, și-au amintit cu drag și cu emoție de anii de școală, încât, cuprinse de fiorul amintirilor, au ajuns să țină și un mic „concert”, în timpul căruia au răsunat cântecele tinereții lor. Iar magia muzicii, bucuria revederii și puterea răscolitoare a amintirilor retrăite le-au făcut să constate că spiritul le-a rămas tânăr, în ciuda anilor lăsați în spate. Perioadă în care unele au predat timp de 40 de ani în aceeași școala, în care altele au făcut facultate și au profesat în diverse locuri din țară, toate demonstrând că au iubit meseria pentru care s-au pregătit la fostul Institut Pedagogic de Învățători, actualul Colegiu “Mihai Eminescu” Suceava.
Nu și-au făcut planuri pentru o nouă întâlnire, ci doar pentru vizite de la una la alta, mult mai simplu de materializat. Dar dacă sănătatea le va permite, ar mai vrea să se strige și la anul catalogul!