Municipalitatea suceveană este dispusă să subvenționeze casarea a aproximativ 3000 de vehicule uzate, cu o vechime mai mare de 15 ani, pentru a mai descongestiona străzile orașului și a reduce din presiunea creării de locuri de parcare.
Măsura este realizabilă prin Rabla Local, noul program al Administrației Fondului pentru Mediu, prin care persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei, fără a fi obligate să-i folosească pentru a cumpăra o mașină nouă.
Doar că programul, care trebuia să fie demarat spre finele lunii septembrie, este blocat temporar, după ce administrațiile locale au solicitat modificarea condițiilor împovărătoare impuse de Ministerul Mediului.
„La începutul anului s-a vorbit ca Ministerul Mediului să pună câte 1500 de lei de mașină, iar primăriile încă 1500 de lei, iar noi am fost printre primele orașe care au și alocat fonduri în acest sens, pentru 1000 de autovehicule.
Din păcate, Ministerul Mediului a făcut cam ce a tot făcut Guvernul în ultimii ani – a dat sarcină financiară autorităților locale, în sensul că banii să fie dați integral oamenilor de către administrația locală, urmând ca apoi să recupereze cândva diferența de bani, cei 1500 de lei/mașină, de la Autoritatea Fondurilor de Mediu.
De aici au apărut numeroase discuții, între Asociația Municipiilor din România și Ministerul Mediului, încât, mergându-se pe ideea că este o problemă a Guvernului, care a ridicat taxa de Mediu și s-au adus toate rablele din Europa în România, acesta ar trebui să aibă o contribuție mai mare.
Drept urmare, s-a decis ca Guvernul să suporte 80% din sumă, adică 2400 de lei de mașină, iar autoritățile locale 20%, adică 600 de lei. Așteptăm modificarea ordinului de ministru ca să putem demara acest program la Suceava, unde are mare căutare, fiind deja depuse sute de solicitări”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care este și prim-vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România.
Pentru aplicarea acestui program, municipiul Suceava are bugetată suma de 1,5 milioane de lei, care inițial era destinată casării a 1000 de autovehicule uzate, dar în condițiile modificării contribuției, ar putea fi folosită și pentru acordarea de stimulente la 2500 de proprietari de mașini.
La casat vor putea fi duse mașini mici, microbuze și chiar autoutilitare sau autospeciale ușoare.
„Nu știm dacă toate solicitările depuse sunt eligibile, vom analiza fiecare în parte, în funcție de ce spune ghidul solicitantului, care este elaborat de Ministerul Mediului.
Noi speram să demarăm programul luna aceasta, deocamdată suntem blocați, până se clarifică situația la nivel național”, a adăugat edilul sucevean, care vrea ca programul să fie pornit și să continue măcar vreo doi ani, încât rezultatele să fie vizibile pe străzi, prin reducerea mașinilor aflate în trafic și parcate printre blocuri, populația fiind încurajată să folosească mai mult transportul în comun, mai economic și ecologic.