Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 8 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 211 (8128)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Nefondat

Situația elevilor din Țâmpoceni, o problemă artificial inflamată, contrazisă în mare parte de situația din teren

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Situația alarmantă a celor peste 40 de elevi și preșcolari de etnie romă din cătunul Țâmpoceni, care ar învăța în condiții degradante, separați de colegi, se dovedește pas cu pas a fi doar o problemă nefondată, inflamată artificial de ONG-uri de la centru.

Firește, cazul elevilor de acolo a coagulat emoția și compasiunea tuturor celor care aflau de posibila segregare școlară semnalată de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului.

Ne-am închipuit cu toții, așa după cum creiona comunicatul primit de la București, elevi care studiază într-o sală de sport rece, impersonală, în condiții umilitoare, separați de colegii lor ceva mai norocoși.

Desigur, nici romii din Țâmpoceni și nici părinții lor nu sunt niște răsfățați ai sorții, însă situația din teren contrazice mare parte din cele relatate de organizațiile de la București.

Elevii din Țâmpoceni învață într-o fostă sală de sport, amenajată, dotată, încălzită și echipată la fel ca oricare clasă din școală. Condițiile îi mulțumesc pe elevi și părinți, care au o cu totul altă doleanță - vor ca școala din cătunul lor să fie gata cât mai repede.

 

O situație temporară

La școala din Țâmpoceni, cătun cu populație majoritară de etnie romă, cu situație economică dificilă și izolat din punct de vedere al transportului, învățau peste 40 de elevi și preșcolari.

Clădirea școlii de acolo, insalubră și dezolantă, a fost demolată, autoritățile locale înaintând demersuri din 2017 pentru construcția unei noi unități școlare.

Cum demersurile pentru noua școală au fost mult întârziate, elevii din Țâmpoceni au fost relocați temporar la Școala Capu Codrului, școala de centru, la circa 2,3 km de cătun.

Preșcolarii au fost mutați într-o sală de clasă din școală, dar din lipsă de spațiu, elevii au fost repartizați într-o clasă improvizată, fosta sală de sport, care însă a fost echipată cu materiale didactice necesare, cu mobilier nou, decorată cu planșe, la fel ca sălile din școală.

Sala este încălzită, este la câțiva pași de școală, iar elevii au acces la toaletele din şcoală, în contradicție cu informațiile primite de la CADO.

 

Elevii și părinții sunt mulțumiți de condiții, dar vor școala lor

În fiecare dimineață și amiază, microbuzul școlar pleacă spre Țâmpoceni pentru a aduce elevii la Capu Codrului.

Elevi și părinți așteaptă ciorchine și speră ca școala din Țâmpoceni să fie cât mai curând gata. Nemulțumirile lor sunt legate de întârzierea construcției noii școli din cătun, nicidecum de condițiile de la Capu Codrului.

„Foarte bune condiții au copiii, au făcut și drumul până aici, ne face și școală. Până se face școala învață unde se poate, nu e problemă, doar să meargă la școală”, spune o mamă care și-a condus copilul până la microbuz.

„Aici era mai bine dacă era școală, era aproape. Ei sunt mici. De ce să meargă mai încolo, e frig. Față de aici sunt condiții, dar noi vrem școală aici”, „La vale sunt condiții, e bine unde sunt acolo, dar vrem aici școală, să fie posibilitate, să învețe carte”, mai povestesc mamele.

Directorul Școlii Gimnaziale ”Bogdan Vodă” Capu Codrului, prof. Mircea Mihăilă, spune că nu este vorba despre segregare, ci o soluție temporară pentru elevii din Țâmpoceni, până va fi finalizată noua școală din satul lor.

„Este o soluție provizorie. Elevii și preșcolarii de acolo învață în 2 schimburi, sunt două formațiuni. Dimineața vin copiii de la grădiniță și cei de la clasele pregătitoare și I, unde sunt înscriși 19 copii, iar la amiază vin elevii claselor a II-a, a III-a, a IV-a, 23 în total, care fac învățământ simultan.

Noi am sperat ca până pe 31 august 2022 să se finalizeze școala de la Țâmpoceni. Comunitatea îți dorește ca această școală să se construiască, le este accesibilă. Investiția de acolo este de circa 200.000 de euro și sperăm ca până la începutul anului școlar viitor să se finalizeze. Opțiunea lor este să rămână la acea școală, ei beneficiază de anumite facilități acolo, au un sandviș din partea unui ONG, iar din acest an școlar sunt incluși în proiectul <Masă caldă>, motiv pentru care ei aleg acea școală. Sunt elevi prinși în proiecte europene, fac parte de grupul țintă. Le-am oferit posibilitatea de a-i transfera pe elevi la Capu Codrului, dar au refuzat”, spune directorul.

La rândul său, primarul din Păltinoasa, Eduard Wendling, a menționat că pe data de 30 august 2022 s-a obținut un ultim aviz pentru începerea lucrărilor la școala din Țâmpoceni.

„Modificările legislative au îngreunat demararea lucrărilor, a durat foarte mult, suntem și noi la limita răbdării. Este un proiect depus în 2017, dar din cauza birocrației și a documentelor care au trebuit tot schimbate, au trecut aproape 6 ani de zile. E un obiectiv important, sunt mulți copii în zonă și preconizăm o creștere a numărului acestora în viitor”, a spus primarul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Situația elevilor din Țâmpoceni, o problemă artificial inflamată, contrazisă în mare parte de situația din teren.
 Vizualizări articol: 2453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Situația elevilor din Țâmpoceni, o problemă artificial inflamată, contrazisă în mare parte de situația din teren3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Midii cu sos bulgăresc Midii proaspete care le găsiți la magazinele specializate cu raion pescăresc. (Metro, Auchan, Selgros)Operații pregătitoareMidiile se curăță cu un spălător de sârmă și se clătesc in 2-3 ape.Legume pentru sos:anrei gras roșu, roșii, ceapă de... Citeşte