O treime dintre candidații suceveni care au susținut probele examenului de bacalaureat, sesiunea august – septembrie, au reușit să promoveze evaluarea.
Potrivit datelor furnizate de portalul www.bacalaureat.edu.ro, din cei 1.152 de candidați înscriși, s-au prezentat la probe 891. Dintre aceștia doar 269 au reușit să treacă cu bine de examenul maturității (au media peste 6), ceea ce înseamnă că rata de succes a acestei sesiuni a bacalaureatului se cifrează la 30,2%.
Numărul absenților a fost de 261, trei candidați au fost eliminați din examen, iar 619 sunt la categoria „picați.”
Rezultatele din acest an sunt mai slabe comparativ cu cele din 2021, când rata de succes a fost de 33,9%. De asemenea, județul Suceava se situează sub media națională, de 32,5%.
Cei mai mulți dintre candidații din această toamnă, 234 la număr, au medii din intervalul 6 – 6,99, mulți promovând la mustață cea de-a doua sesiune a bacului.
Medii între 7 și 7,99 sunt 26, iar între 8 și 8,99 sunt 6 candidați.
Alți trei candidați au obținut medii peste 9, cel mai bun rezultat aparținându-i unei absolvente de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, care a obținut 9,86.
De cealaltă parte, la două licee din județ nici unul dintre elevii înscrişi la examenul maturității nu a reuşit să promoveze, Liceul Tehnologic "Tomșa Vodă" Solca și Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor.
De altfel, pe lista rezultatelor înainte de contestații figurează mai multe licee unde doar unul, doi sau trei dintre candidați vor primi diploma de bac.
Reamintim că pentru a fi declarat promovat la bacalaureat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: să fi susținut toate probele de competențe; să aibă minimum nota 5 la fiecare probă scrisă; să aibă cel puțin media 6 la probele scrise.
Procentul de promovare este calculat din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi.
Nici o medie de 10 în țară
Potrivit Ministerului Educației, la nivel național, rata de promovare din sesiunea august-septembrie 2022 (înainte de contestații) - 32,5% - atinge cel mai ridicat nivel din 2009 până în prezent.
La nivel național, nu s-a înregistrat nici o medie de 10.
Contestațiile au putut fi depuse ieri, în intervalul orar 12:00 - 18:00, atât în format clasic, cât și electronic. În acest sens, candidații au completat, semnat și depus electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (interval 1 - 2 septembrie), vor fi comunicate în data de 3 septembrie.