Asociația Institutul Bucovinaa organizat la Suceava, în perioada 29-30 august, o conferință din domeniul învățământului profesional și tehnic, la care au fost invitați zece delegați europeni.Este vorba de cea de-a doua mobilitate transnațională din cadrul proiectului Erasmus + „FAVET — Facilitation for VET Trainers and Teachers”. Delegații europeni au participat în format fizic, cu intervenția online a partenerilor din Finlanda și Franța.
În calitate de subprefect la Instituția Prefectului – județul Suceava și reprezentant al autorităților locale, Cristian Șologon a întâmpinat invitații în deschiderea evenimentului, alături de președintele Asociației Institutul Bucovina, Petru-Vasile Gafiuc. Agenda primei zile de lucru a vizat dezbaterea unor aspecte legate de managementul proiectului și a bugetului, progresul înregistrat până în prezent în atingerea obiectivelor propuse și stadiul de dezvoltare a celor două rezultate principale prevăzute de FAVET (proiect Erasmus+ din domeniul învățământului profesional și tehnic (VET), prin care se dorește sprijinirea profesorilor și a formatorilor care și-au adaptat metodele de predare la mediul digital, în vederea dezvoltării celor șase competențe incluse necesare pentru predarea în ”era digitală”): 60 de micro-module de învățare online și un set de instrumente educaționale sub formă de joc.
Certificate de recunoaștere
Ziua a doua a mobilității s-a axat, pentru început, pe evaluarea calității și prezentarea planului de diseminare, cel din urmă fiind o responsabilitate a partenerului gazdă. Delegații au discutat despre următorii pași, distribuindu-și astfel sarcinile de lucru, în funcție de expertiza fiecărei organizații. Participanților le-au fost înmânate certificatele de recunoaștere a implicării lor în acest eveniment, moment precedat de o sesiune de feedback, întrebări și răspunsuri. În după-amiaza zilei de marți, cei zece participanți s-au bucurat de o vizită culturală în împrejurimile orașului Suceava, bifând principalele monumente istorice și obiective turistice din zonă.
Proiectul Erasmus+ FAVET îşi propune să ofere suportul necesar dezvoltării noilor competențe de care trebuie să dispună profesorii/formatorii, şi să-i ajute pe aceştia în procesul de adaptare la noul mediu VET şi la formarea unor legători cu noii cursanți; să-i sprijine pe cursanți de-a lungul procesului de învățare, prin furnizarea unor sesiuni de training calitative, pregătite de specialiști, și să contribuie la crearea unor RED (Resurse Educaționale Deschise), prin noi metode și instrumente de lucru, în vederea livrării unor sesiuni de training care pun accentul pe calitate şi educație incluzivă, prin intermediul mijloacelor de comunicare virtuale şi online.
Președintele Asociației Institutul Bucovina, Petru-Vasile Gafiuc, a explicat că proiectul este implementat timp de 24 luni (ianuarie 2022 - decembrie 2023), sub coordonarea DomSpain (Spania), în parteneriat cu IFPRA Normandie (Franța), Asociația lnstitutul pentru Parteneriat Social Bucovina (România), PRIZMA Foundation (Slovenia), Institut Julio Antonio (Spania), 36,6 Competence Centre (Polonia) și EDUKO - Kouvola Educational Institute Ltd. (Finlanda). Mai multe informații despre proiect se regăsesc pe pagina de Facebook FAVET Project.
Pentru cei interesați de proiect, persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Valentina – Alina Adomnicăi, Specialist Comunicare & PR, tel: 0770367769, e-mail: media@bucovinainstitute.org.