83 de fapte penale au fost înregistrate de polițiștii suceveni, anul școlar trecut, în incinta (cele mai multe) și în zonele apropiate unităților de învățământ preuniversitar.
Potrivit datelor primite de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, 51 fapte penale au fost sesizate în școlile din orașe și 32 în mediul rural. Mai mult de jumătate, 62% mai exact, din faptele penale au fost săvârșite în școli generale, 26% în licee și 12% în alte instituții de învățământ.
Cele mai multe incidente au avut loc în municipiul Suceava, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară și Școala Gimnazială ”Jean Bart”, iar câte 2 fapte penale au fost înregistrate la: Școala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Tehnic Rădăuți, Liceul Tehnologic ”Vasile Deac” Vatra Dornei, Școala Gimnazială Burla, Școala Gimnazială ”Ion Ciurea” Fălticeni, Școala Gimnazială Brodina de Sus, Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava și Școala Gimnazială ”Miron Costin” Suceava.
Potrivit polițiștilor, faptele din incinta unității au avut loc în curtea unității, în sala de clasă, pe hol (în timpul pauzei), în timpul orei de sport, la finalul orelor, pe holul unității, dar și în timpul
orelor online.
„Cele mai multe fapte penale sunt fapte de lovire sau alte violențe (49%) și vătămare corporală din culpă (21%). Faptele de lovire sau alte violențe între elevi au fost produse pe fondul unor conflicte spontane sau discuții contradictorii. În ceea ce privește faptele de furt, au fost sustrase telefoane mobile și un ghiozdan, care au fost recuperate, fiind luate sau ascunse <în glumă>”, au transmis reprezentanții IPJ.
În ceea ce privește vârsta autorilor faptelor, se remarcă elevii cu vârsta de 12 ani, 14 ani și 15 ani.
Polițiștii suceveni mai atrag atenția asupra unui fenomen mai recent în rândul elevilor, dar cu o amploare mare, acela de bullying.
„Aceste forme de agresiune fizică, verbală, atitudinală sunt tot mai accentuate, efectele fiind vizibile în comportamentul și atitudinea celor agresați”, transmite IPJ Suceava.
Reprezentanții instituției spun că au fost inițiate mai multe
acțiuni de amploare în acest sens, care să explice și să prevină astfel de situații în școli.