Microbuzele școlare pentru transportul elevilor sunt vechi și multe dintre ele au depășit de mult timp norma de casare.
O recunoaște chiar conducerea Inspectoratului Școlar Suceava, care menționează că multe dintre microbuzele existente sunt vechi, pentru siguranța elevilor fiind nevoie de altele noi.
Sunt 136 de microbuze școlare în tot județul (53 sunt în administrarea școlilor și restul în administrarea primăriilor), însă ar fi nevoie de mai multe pentru ca elevii navetiști să fie transportați în condiții decente și în siguranță. La solicitarea școlilor s-a întocmit un necesar de 23 de microbuze școlare electrice (8+1) și 132 de microbuze electrice (16+1), și s-a trimis o adresă Ministerului Educației.
Autobuz fabricat în 2006, scos din uz abia în acest an
Unul dintre cele două microbuze școlare de la Școala Gimnazială „Constantin Blănaru” Cornu Luncii este uzat, depășind cu mai bine de 10 ani perioada de funcționare. Acesta este fabricat în 2006 și nu va mai putea fi pus în circulație în anul școlar 2022-2023. Mai mult, unul dintre șoferi, angajat al primăriei, a demisionat și astfel vor fi probleme cu transportul elevilor navetiști. Postul de șofer este vacant, însă primăria nu poate organiza concurs întrucât toate posturile din sectorul bugetar sunt blocate.
De asemenea, la Școala Gimnazială Manolea, deoarece numărul elevilor care merg cu microbuzul școlar este foarte mare, pentru a face față numărului ridicat de curse este nevoie de un microbuz cu o capacitate mai mare de 16 locuri.
Scenariu similar și la Școala Gimnazială din Panaci, unde 80% dintre elevi sunt navetiști, iar microbuzele aflate în uz sunt depășite moral.
Altă situație dificilă este la Liceul Tehnologic Broșteni, unde un microbuz școlar necesită reparații. A fost informat și Consiliul Local al orașului pentru a găsi resurse financiare.