Problema șoferilor aflați sub influența unor substanțe interzise din categoria drogurilor de risc și de mare risc reprezintă în mod vădit o chestiune de mare actualitate, în toată România și în județul Suceava.
Polițiștii rutieri suceveni au la îndemână însă extrem de puține „arme” pentru a-i sancționa pe acești pe acești șoferi, în condițiile în care practic nu se fac deloc verificări cu testerele antidrog. Aparatele mai vechi (trei în tot județul, unul alocat pentru Biroul Rutier Suceava, unul pentru Serviciul Rutier Suceava și al treilea pentru polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Suceava – Serviciul Antidrog în cadrul activităților specifice) nu sunt folosite pentru că practica a arătat că testarea durează între 20 și 30 de minute, foarte mult și pentru cel testat și pentru polițistul de serviciu.
Apoi, aparatele s-au dovedit ineficiente și din cauza numărului mic de substanțe interzise pe care le pot detecta (doar șase, ceea ce este foarte puțin, dacă ne raportăm la diversitatea foarte mare de substanțe care circulă pe piață, mai ales în categoria etnobotanice), dar și din cauza erorilor pe care le-au dat în câteva cazuri concrete.
În urma demersurilor făcute prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), Consiliul Județean Suceava și Primăriile Suceava și Fălticeni au demarat procedura pentru a achiziționa noi testere, de ultimă generație, pe care să le doneze apoi structurilor de poliție rutieră. Această procedură este în desfășurare, la Fălticeni aparatul fiind deja alocat Poliției și aflat în proces de omologare/calibrare.
Nediferențierea infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului ori a drogurilor
Ei bine, dacă aceste testere vor fi disponibile în scurt timp, mai este o problemă cu care se confruntă polițiștii și care ține de legislație.
La ora actuală, Codul Penal pedepsește la comun atât refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive, precum și consumul propriu-zis, constatat prin probele biologice recoltate, respectiv probe de urină, în cazul drogurilor.
„Codul Penal pune la un loc cele două fapte, deși vorbim de moduri diferite de testare, de recoltare și, cel mai important, de manifestări diferite, ambele extrem de periculoase pentru siguranța traficului. Practic, este o singură pedeapsă, ceea ce face ca un șofer care a consumat și alcool și droguri să riște o singură pedeapsă, nu cumul de infracțiuni, cum ar fi normal”, a semnalat comisarul-șef Marius Ciotău, președintele organizației Suceava a Corpului Național al Polițiștilor.
Acesta subliniază că pentru combaterea consumului de droguri legea trebuie în mod evident schimbată total și înăsprită.
Șoferi cu alcoolemie 0 care nu știu unde se află
Cel puțin în județul Suceava, adevărul este că s-a putut acționa extrem de puțin pe problematica șoferilor aflați sub influența stupefiantelor.
Concret, doar în cazurile de suspiciuni clare de consum de droguri, ori când s-au găsit substanțe interzise în mașină. șoferul a fost dus la spital, unde i s-au recoltat probe de urină.
Polițiști care lucrează la acțiuni de control trafic depistează tot mai des șoferi care au un comportament evident confuz și care, uneori, au rezultat 0 la alcoolemie. Polițiștii constată cu surprindere că cel de la volan nici măcar nu știe unde se află, nu poate răspunde la întrebări banale ori nu realizează că stă de vorbă cu un agent de poliție.
Diferențierea infracțiunii de conducere sub influența unor substanțe psihoactive și eventual creșterea limitei de pedeapsă, atât la consum probat, cât și la refuzul recoltării, pare a fi un pas obligatoriu în combaterea fenomenului.
Cu șase testere noi, de ultimă generație, consumul de droguri la volan ar putea fi combătut cât de cât mai eficient
Noile testere, pentru verificarea pe loc, în trafic, a consumului de substanțe interzise, au un preț de achiziție cu tot cu TVA de 20.000 de lei, sunt dintr-o generație mult mai nouă și sunt concepute total diferit. Ele pot detecta nu mai puțin de 12 substanțe interzise, au garantată o rată mare de confirmare și pot fi completate cu o probă de sânge, nu neapărat cu probă de urină. Adică la fel de simplu cum se face confirmarea alcoolemiei în aerul expirat (cu etilotestul) cu probele biologice de sânge.
Până la finalului anului ar putea intra în dotarea polițiștilor suceveni minim șase astfel de testere pentru a se putea face controale mai serioase pe această temă.
Trei aparate sunt asumate spre achiziție de Consiliul Județean Suceava, două de către Primăria municipiului Suceava și unul de Primăria Fălticeni.
Iar necesitatea acestor controale în trafic este evidentă, în condițiile în care toate datele polițiștilor de la Serviciul Antidrog arată că avem un consum frecvent de substanțe interzise printre tinerii din județ. Și evident că la cei mai mulți dintre ei comportamentul de la volan nu este întotdeauna suficient de relevant pentru ca polițistul să ”miroase” că este vorba de un consum de drog.