Nu mai puțin de 10 pacienți cu infarct miocardic acut au fost tratați cu succes în ultima săptămână, la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, de echipa de cardiologi intervenționiști formată din dr. Paul Turcoman și dr. Laur Blaga. Dr. Turcoman a declarat că cel mai tânăr pacient cu infarct miocardic acut, din perioada 15-22 august a.c., are 34 de ani, iar cel mai vârstnic are 78 de ani. Ziua de 17 august a fost de vârf, cu 4 cazuri de infarct miocardic acut în mai puțin de 24 de ore, ceea ce pentru un județ de dimensiunea Sucevei înseamnă foarte mult.
Referitor la pacientul în vârstă de 34 de ani, dr. Turcoman a spus că a venit cu dureri retrosternale de aproximativ 5 zile, a fost diagnosticat cu infarct miocardic acut inferior în UPU și s-a intervenit prin efectuarea coronarografiei diagnostice, urmată de implantarea a două stenturi Resolute Onyx la nivelul arterei coronare drepte, cu rezultat final bun. „Fumatul, obezitatea, sedentarismul și alimentația nesănătoasă contribuie la afectarea vasculară coronariană prin ateroscleroză, deși pacientul este foarte tânar”, a spus dr. Turcoman.
De altfel, a atenționat medicul, vârsta la care oamenii ajung să sufere un infarct miocardic a scăzut foarte mult, tot mai mulți oameni tineri ajung în această situație, iar motivele principale sunt stresul, lipsa de mișcare și alimentația.
Dintre cei 10 pacienți salvați în ultima săptămână de echipa de cardiologi intervenționiști de la spitalul din Suceava, doar doi nu au avut nevoie de stenturi, a precizat dr. Turcoman. „Stentul reprezintă o opțiune terapeutică eficientă și rapidă de a reda fluxul sangvin corespunzator la nivelul arterelor ce vascularizează mușchiul inimii, depășind astfel zona îngustată sau blocată complet de plăci de aterom sau de trombi”, a explicat medicul.
Compartimentului de cardiologie intervenţională în cadrul secţiei Cardiologie a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a fost înființat în iulie 2019, ceea ce a permis ca și pacienţii cardiaci cronici să poată beneficia gratuit de stenturi. În acești trei ani, cei doi medici cardiologi intervenționiști au efectuat peste 3.000 de proceduri pacienților acuți și pacienților cardiaci cronici.