Un teren de aproximativ 1.200 de mp de pe strada Universității din municipiul Suceava, în spatele și laterala plăcintăriei foarte cunoscute din acea zonă, este îngrădit de ani de zile și pregătit pentru o construcție care a tot fost amânată, mai exact nu a fost aprobată în forma solicitată de investitor.
Intenția inițială, care a fost încercată ani de zile, a vizat ridicarea unui bloc de minimum cinci etaje. Cel puțin până acum, acest proiect nu a putut trece de etapele legale, existând o opoziție bazată pe argumente.
Proiectul unui bloc cu 5 etaje rămas în stand-by
În 2016, pentru acest teren a existat un proiect privind ridicarea unui bloc de aproximativ 25 de apartamente, cu cinci etaje complete, care a fost contestat vehement de locatarii blocurilor din apropiere, care au sesizat că noua construcție îi va ”sufoca” din mai multe puncte de vedere, pornind de la regimul de înălțime, distanța față de apartamentele lor și ajungând la locurile de parcare.
Acel proiect care a nu a fost aprobat prevedea inclusiv două apartamente de lux (penthouse), foarte spaţioase, cu terase cu verdeaţă, la ultimul nivel al clădirii. Conform proiectului depus spre autorizare, imobilul ar fi avut cinci etaje complete, plus cele două apartamente amenajate pe terasa circulabilă.
Cel puțin două proiecte privind ridicarea unui bloc în acea zonă au fost respinse, nefiind aprobate în urma sesizărilor privind spațiul restrâns, inadecvat, inclusiv în baza unei expertize privind terenul instabil.
Ce prevede noul proiect, aflat în faza de intenție de elaborare plan urbanistic zonal
Cel puțin la nivel oficial, de documente, s-a renunțat la ideea ridicării unui bloc pe acel teren. Ultimul proiect, aflat în faza de intenție de elaborare plan urbanistic zonal, vizează ridicarea unei clădiri cu spații comerciale, spații pentru birouri, cu regim demisol, parter și etaj I retras, adică nu desfășurat pe întreaga întindere.
Inițiatorul noului proiect este SC Emilian Zeneli SRL. Publicul a fost invitat să transmită observații și propuneri până la data de 17 august inclusiv. Termenul a fost așadar până ieri, iar din informațiile noastre nu s-au depus observații.
Totuși, proiectul este în fază incipientă, mai existând etape preconizate pentru consultarea publicului până la aprobarea planului: etapa pregătitoare, etapa elaborării propunerilor PUZ, etapa aprobării PUZ.
Noul proiect arată mult mai rezonabil dacă nu are ceva de ascuns
În noul proiect, privind clădirea cu spații comerciale, spații pentru birouri, este impusă obligația de amenajare a doar opt locuri de parcare subterane.
Rămâne de văzut cum va fi apreciat noul proiect de locatarii din cele două blocuri foarte apropiate. Sunt destui cei care se tem că aprobarea unui astfel de proiect ar fi doar primul pas spre ridicarea unei construcții cu regim de înălțime mult mai înalt, cu obiectiv final locuințe.
Așa cum s-a mai întâmplat și în alte părți, oamenii se tem că o dată ce se va începe ridicarea construcției regimul va fi înălțat, pe principiul ”facem și apoi vedem noi ce se întâmplă”. Totuși, într-un oraș normal, cu administrație normal, asta nu s-ar putea întâmpla, mai ales că există acea documentație depusă la Primăria Suceava, în care limitele construcției sunt asumate clar.
Comisia tehnică de urbanism și amenajare a teritoriului va avea un punct de vedere decisiv
Comisia tehnică de analizare a proiectelor de urbanism, propuse și supuse dezbaterii publice se va întruni în a doua jumătate a lunii septembrie, încât atunci se va vedea dacă proiectul primește aviz favorabil sau nu.
Comisia tehnică de urbanism și amenajare a teritoriului este alcătuită din arhitecți și specialiști în urbanism, care avizează din punct de vedere tehnic şi al respectării legislației, PUG-ului și PUZ-urilor, documentațiile de amenajare a teritoriului sau documentațiile de urbanism.
În baza acestui aviz, documentațiile propuse pot fi discutate apoi în Consiliul Local, pentru autorizarea unei construcții sau alte genuri de investiții.