Cea de-a doua etapă de repartizare a oferit statutul de licean unui număr de 135 de absolvenți de gimnaziu, 40 dintre aceștia strecurându-se în rândul liceenilor fără a trece prin examenul de evaluare națională.
Metodologia permite ca elevii de clasa a VIII-a care nu au trecut prin probele evaluării naționale să dobândească statutul de licean, exact ca oricare coleg care și-a dat interesul și a muncit pentru fiecare rezultat.
Aceștia au intrat la liceu doar pe baza unui dosar de înscriere, respectiv cu media anilor din clasele V-VIII, între 6,05 și 9,25 în acest caz. Pentru următorii patru ani au ales Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, Liceul „Vasile Cocea” Moldovița, Liceul Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc, Colegiul „Al. cel Bun” Gura Humorului.
Mare parte dintre elevii admiși pe ultima sută de metri, fără examen, s-au aflat la finele anului în situații de corigență. Astfel, situația școlară nu le-a permis să se înscrie la examenul de la final de gimnaziu, care se organizează doar într-o singură sesiune.
„Consecințele” acestei proceduri care le permite intrarea la liceu se văd abia patru ani mai târziu, când de regulă acești tineri au șanse mici la promovarea examenului de bac, care va fi primul examen important din viața lor.
Totuși, chiar și în a doua sesiune de repartizare la liceu, prioritate au avut cei care au susținut evaluarea națională. Sunt 95 de elevi în această situație, dintre care trei cu medii peste 8, care au fost repartizați la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava și CN „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți.
Cel mai probabil, cei 95 de elevi rămași nerepartizați în prima etapă fie nu au completat fișele de admitere cu opțiuni realiste, fie acestea au fost insuficiente. Aceștia au putut ocupa doar unul dintre locurile rămase libere după finalizarea primei etape de admitere, din iulie.
Elevii care nu au fost admiși mai au șanse
Absolvenții clasei a VIII-a care, după cele două etape de admitere în liceu, au rămas nerepartizați sau, din diverse motive, nu au participat la repartizare, pot solicita un loc liber la unitățile de învățământ unde mai sunt locuri libere.
În perioada 22 – 29 august, se pot depune la secretariatul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava cereri de înscriere pe cele 27 de locuri rămase libere după cele două etape de repartizare la admiterea în liceu. Locurile libere în fiecare liceu, pe fiecare specializare în parte, pot fi consultate pe pagina Inspectoratului Școlar Județean Suceava - www.isj.sv.ro, la secțiunea Admitere.