A plouat cu șoferi beți pe șoselele din județ în această minivacanță prilejuită de sărbătoarea ”Adormirea Maicii Domnului”, sau ”Sf. Maria” cum este cunoscută. Indiferent de zona județului, polițiștii au avut de muncă, iar în unele cazuri a fost vorba de alcoolemii uriașe, dar și de persoane care au fost rănite de acești șoferi inconștienți. Duminică seară, un bărbat de 42 de ani din Clit a plecat la drum la volanul unui tractor. Pe drumul național 2E a lovit o femeie de 75 de ani, care se deplasa pe marginea drumului. Femeia a suferit leziuni, iar tractoristul a fost prins de un echipaj de poliție. A fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost transportat la Spitalul Municipal Rădăuți, unde i s-au preluat două probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Mai mult, bărbatul nu avea permis de conducere pentru nicio categorie auto. El a fost reținut pentru 24 de ore și este cercetat pentru comiterea mai multor infracțiuni, respectiv „vătămare corporală din culpă”, „părăsirea locului accidentului”, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
Un alt eveniment care a avut în prim plan un tractorist s-a petrecut duminică, tot spre seară, pe un drum comunal din Frătăuții Vechi, unde polițiștii au observat un tractor care avea avarii. Lângă tractor erau doi bărbați, iar unul dintre ei a spus că utilajul agricol îi aparține și că l-a condus prin comună. Polițiștii l-au testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost de 0,95 mg/l alcool pur în aerul expirat. Dus la spital pentru recoltarea probelor de sânge, bărbatul a refuzat. Mai mult, acesta nu avea permis de conducere pentru nici o categorie.
El este cercetat penal acum pentru comiterea infracțiunilor de „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.
Șofer cu alcoolemie de 1,84 mg/l alcool pur în aerul expirat
Valoarea alcoolemiilor cu care sunt depistați șoferii este în creștere alarmantă. Sâmbătă seară, aproape de miezul nopții, polițiștii au oprit la control un autovehicul care circula prin localitatea Găinești, comuna Slatina. Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o valoare de 1,84 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni în vederea prelevării de mostre biologice pentru a se stabili alcoolemia cu exactitate. Un alt șofer cu o alcoolemie foarte mare a fost depistat de oamenii legii pe DC 47B, la Vicovu de Jos. La volan era un tânăr de 26 ani din comuna Vicovu de Jos, care nu avea asupra sa nici un document. Permisul de conducere nu îl avea deloc, verificarea tehnică a mașinii era expirată încă din luna aprilie, iar polița RCA nu exista. Mai mult, după ce a fost testat cu aparatul etilotest s-a constatat că era băut zdravăn. Aparatul a indicat o valoare de 1,23 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care tânărul a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Tot o valoare mare s-a înregistrat și în cazul unui șofer de 55 de ani prins în timp ce conducea un autoturism pe DJ 176, la Moldovița. La testarea cu aparatul etilometru a rezultat o valoare de 1,11 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care șoferul a fost dus la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc pentru a i se recolta probe de sânge. Pentru că mașina nu avea RCA, șoferul a primit și o amendă de 1.000 de lei și s-a ales și cu un dosar penal.
Pedepsele pentru șoferii prinși beți la volan, între 1 și 5 ani
Acestea sunt exemplele de șoferi cu alcoolemiile cele mai mari de la acest final de săptămână, dar sunt alte numeroase cazuri de șoferi ale căror rezultate la testarea cu aparatul etilotest au indicat valori între 0,42-1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cazul unora dintre ei conducerea sub influența băuturilor alcoolice fiind însoțită și de alte infracțiuni sau abateri la regimul rutier. În acest context, reprezentanții IPJ Suceava revin cu avertismente pentru șoferi și le solicită insistent să nu urce la volan dacă au consumat băuturi alcoolice și/sau dacă nu au permis de conducere.
”Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deși există tendința de a se subestima rolul său. De cele mai multe ori, conducătorii auto aflați sub influența alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulație, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depășiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacție și precizia mișcărilor și poate determina scăderea acuității vizuale și auditive a șoferilor. Legea pedepsește conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce șoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentrația în sânge depășește limita legală. Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reținut, fără drept de circulație”, au arătat polițiștii suceveni.