Polițiștii suceveni au demarat o campanie, în parteneriat cu PETROM, care își propune să conștientizeze părinții cu privire la importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copii, în timpul deplasărilor rutiere. Chiar dacă misiunea este una extrem de dificilă, având în vedere mentalitățile și gradul de educație, ne facem și noi datoria, ca și Poliția Română, de a scrie aici o serie de cifre statistice negre, alături de date concrete privind riscul de deces în caz de accident la un copil neasigurat în mașină.
Prima informație importantă este că doar în anul 2021, 142 de copii au decedat în accidente rutiere în România, iar dintre aceștia 105 nu erau asigurați în scaunul special, ori cu centură de siguranță, în cazul celor mai mari.
Câteva dintre aceste accidente cu final tragic au avut loc și în județul Suceava. Inclusiv în municipiul Suceava a avut loc un tragic accident cu un copil decedat în urma unei tamponări nu foarte violente.
În cele mai multe cazuri de accidente de violență medie, scaunul special pentru copil face diferența dintre o traumă și o tragedie.
Campania „Misiunea Zero Copii neasigurați în mașină” își propune să schimbe atitudinea cetățenilor în ceea ce privește siguranța copiilor pasageri în mașină.
În ultimele zile, pe mai multe tronsoane de drum din municipiul Suceava, dar şi din judeţ, poliţiştii rutieri au acţionat pentru verificarea şi impunerea folosirii centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de fixare omologate, de către ocupanţii autovehiculelor aflate în trafic.
Alături de polițiștii rutieri au acționat și cei din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, care le-au explicat participanţilor la trafic importanţa utilizării centurii de siguranţă pentru reducerea riscului de deces în caz de accident sau a vătămărilor corporale grave. Au fost distribuite materiale informative de campanie și s-au purtat discuții cu șoferii pentru responsabilizarea și conștientizarea acestora.
O serie de date tehnice sunt și ele relevante pentru cine le citește cu atenție: în timpul unui impact, la viteza de 50 km/h, asupra unui adult de 80 de kg acţionează o forţă de cca 2 tone. Un copil de 25 kg este proiectat în faţă cu o asemenea forţă încât este imposibil ca forţa musculară a braţelor unui adult să-l ţină în siguranţă. Un impact la 40km/h supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul al treilea al unei clădiri. Persoanele din spate care nu poartă centura pot fi aruncate în afara automobilului cu o forţă de 30 de ori mai mare decât greutatea proprie.
Utilizarea centurii de siguranţă reduce riscul vătămărilor mortale cu până la 50% în cazul ocupanţilor locurilor din faţă, respectiv cu până la 75% pentru pasagerii aflaţi pe locurile din spate.