Mai mulți polițiști au ”descins” la cea de-a treia ediție a Școlii de vară pentru copiii de etnie ucraineană din județ, ce a avut loc în perioada 8-12 august, în comuna Bălcăuți. Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au răspuns invitației organizatorilor și au prezentat, printre altele, aspecte privind răspunderea penală a minorilor, delincvența juvenilă, reguli de siguranță privind folosirea internetului, formulând recomandări copiilor pentru perioada vacanței de vară, astfel încât să nu devină victime ale infracțiunilor sau accidentelor rutiere.
”Reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava au prezentat aspecte care au avut ca scop conștientizarea participanților cu privire la pericolul reprezentant de consumul de alcool, tutun și droguri. În cadrul activității au fost organizate și jocuri demonstrative în care s-au folosit ochelarii care deformează realitatea, simulând efectele consumului de alcool sau droguri. La activități au fost prezenți reprezentanți ai Consiliului Județean Suceava și ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.
Școala de vară este organizată în baza unui acord de colaborare între județul Suceava, prin Consiliul Județean Suceava și Raionul Cernăuți, prin Consiliul Regional Cernăuți, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Uniunea Ucrainenilor din România - Filiala Suceava și comuna Bălcăuți, prin Consiliul Local Bălcăuți.
Polițiștii au mai amintit că în perioada întregii vacanțe de vară are loc campania ,,Vacanță în siguranță”. ”În cadrul campaniei polițiștii desfășoară pe perioada verii întâlniri și activități interactive cu minorii participanți la școli de vară, tabere și alte evenimente, pentru a interacționa cu ei și pentru a le oferi sfaturi de vacanță cât mai pe înțelesul lor. Polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară și din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității derulează activități interactive cu toate categoriile de elevi, temele principale fiind prevenirea consumului de alcool, dar și de substanțe psihoactive, prevenirea bullyingului, a delincvenței juvenile și victimizării minorilor, probleme legate de plecările voluntare, siguranța pe internet și siguranța rutieră. Reamintim că drogurile reprezintă un pericol atât pentru consumator, cât și pentru toți cei din jurul său. Sub sloganul <Dincolo de aparențe> beneficiarii campaniei – copii, adolescenți și adulți - sunt încurajați să manifeste o atitudine precaută față de fenomenul consumului de substanțe psihoactive, să se informeze despre droguri și efectele lor și să cunoască serviciile medicale, psihologice și sociale disponibile pentru consumatorii de droguri. De asemenea, în cazul apariției unor suspiciuni privind consumul de droguri, populația este încurajată să comunice cu reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniu”, se mai arată în comunicatul IPJ Suceava.