Atmosfera vremurilor de altădată a cuprins Cetatea de Scaun a Sucevei, odată cu debutul celei de-a XIV-a ediții a Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”.
Curtea cetății medievale din inima orașului este din nou însuflețită de sute decavaleri, domniţe, oșteni, bufoni şi păpuşari veniți din șase țări, care și-au instalat taberele în jurul cetății încă de vineri dimineață.
Iar vizitatorii nu au întârziat să apară, de la mic la mare, curioși, scrutători, atrași de emoția, de vibrația și atmosfera unică din jurul celui mai așteptat și mai iubit eveniment al verii, de la Suceava.
I-au întâmpinat cavaleri în veșminte de odinioară, mercenari sau temuți războinici în zale, armuri și scuturi, salve de muschete, scene de luptă sau dans, care i-au purtat instantaneu secole în urmă.
Sunt puneri în scenă și momente cu caracter medieval, întâlniri și spectacole inedite, pe care doar acest festivalul le prilejuiește, festival care s-a impus de ani buni drept un punct de reper pe agenda culturală locală și nu numai.
Anul acesta au ajuns la Cetatea Sucevei 34 de trupe din Turcia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova și, bineînțeles, România. Au pregătit demonstrații diverse și ateliere interesante (gastronomie medievală, artă textilă, fierărie, pielărie, dulgherie, caligrafie, ateliere de magie), dansuri, spectacole cu foc şi lasere, pantomimă, şcoli de lupte, comedia dell'arte, teatru şi concursuri pentru copii, muzică medievală, tir cu arcul etc.
„Binele trebuie să învingă. Acesta este mesajul tuturor spectacolelor noastre”
Sunt 70 de spectacole în fiecare zi de festival, practic în orice moment al zilei vizitatorii se pot bucura de manifestări aparte.
Gălăgioși din cale-afară, puși pe glume, dar entuziaști peste măsură și înconjurați tot timpul de oameni, bufonii de la curtea regală atrag ca un magnet vizitatorii, iar asta se întâmplă la fiecare ediție.
„Suntem din Iași și facem parte din Trupa de Teatru și Improvizație Funny Art. Noi suntem bufonii, suntem cei care-i făceau pe oamenii de la curtea regelui să râdă, să se distreze și să se enerveze. În acestea trei zile distrăm lumea, îi sâcâim, îi invităm să vină și să se simtă bine, suntem sufletul petrecerii”, au menționat aceștia.
Cei 24 mercenari din Asserculis și-au instalat tabăra încă de vineri dimineață și își așteaptă vizitatorii pentru o serie de ateliere spectaculoase. „Asserculis înseamnă Târgu Mureș, este prima denumire istorică a orașului. Dacă ne vizitați tabăra, puteți vedea două tipuri de armuri, arme din secolul XI și din secolul XIV, iar colegii mei vă pot duce în lumea medievală prin mai multe metode, cum ar fi spectacole interactive pentru copii și adulți. Înglobăm toate virtuțile și valorile perioadei medievale și le transpunem în jocuri, îi învățăm pe adulți să iubească dreptatea, virtutea, iar copiii vor fi învățați că binele trebuie să învingă și orice s-ar întâmpla adevărații cavalerii trebuie să iasă din nou la suprafață. Acesta este mesajul tuturor spectacolelor noastre ”, spune Francisc Ienei, coordonatorul trupei.
Grupul Terra Ultrasilvana de la Brașov este o prezență familiară la Festivalul Medieval de la Suceava.
„Ne ocupăm cu reinterpretarea și reconstituirea artelor marțiale europene istorice, lupta cu spada, și alte arme, din secolul XVI. Reconstituim tehnicile de luptă de la acea vreme, nu neapărat ce se vede și ce se știe în filme sau jocuri. Facem demonstrații, explicăm. Toată lumea, de obicei, se miră că armele sunt ușoare, se mai miră când le spunem că lupta era foarte scurtă, două-trei schimburi. Lumea e foarte interesată, îi așteptăm în cele trei zile”, a menționat un membru Terra Ultrasilvana.
Spectacolul Festivalului de Artă Medievală de la Suceava continuă până duminică, 14 august, iar programul complet poate fi consultat pe www.muzeulbucovinei.ro.