vineri, 12 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 188 (8105)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   30 imagini |   ø fişiere video

Atmosferă de poveste

O mare paradă cu domnițe, războinici cu arme zăngănind și torțe a dat startul Festivalului de Artă Medievală de la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bătăi de tobe, chipuri luminate de flăcările torțelor, sunet de goarne și arlechini veseli, cai neastâmpărați struniți de luptători neînfricați sau fachiri aruncători de flăcări, cu toții s-au adunat și au pornit aseară în a străbate orașul, într-una dintre cele mai mari și mai frumoase parade medievale din țară. Pe traseul bineștiut de-acum, mii de oameni au ieșit în stradă, la geamuri și balcoane, pentru a-i petrece cu privirea, a-i filma sau fotografia pe cei care au bătut gongul celei de a XIV-a ediții a Festivalului de Artă Medievală ”Ștefan cel Mare” de la Suceava și au străbătut cu alai orașul până în Cetatea de Scaun. Bucuria a fost cu atât mai mare pentru privitori, dar și pentru participanții la paradă, cu cât frumosul obicei a fost reluat după o pauză de 3 ani, cauzată de pandemie.

Dorința mare de revedere a făcut ca în acest an numărul celor care au mărșăluit pe străzile orașului să depășească 530 de participanți, proveniți din trupe care susțin spectacole cu caracter medieval, parada beneficiind și de o prezență peste așteptări în ceea ce privește numărul de cai frumos echipați ca în vremurile de altădată.

 

Atmosferă medievală creată de zeci de trupe venite la Suceava din cinci țări

Falnicii călăreți au deschis parada, prezentându-și veșmintele de altădată, din zale sau în bine cunoscutele simboluri aparținând cavalerilor teutoni, sau costumați în temuți războinici care au măturat altădată aceste meleaguri. Cei 25 de cai de talii și culori deosebite i-au încântat pe copii, prezenți în număr foarte mare pe străzile orașului. Au urmat războinicii încruntați, în armuri și sub scuturi, înarmați cu săbii, halebarde și purtând făclii aprinse, care întăreau atmosfera apusă de secole, sub flamuri ce reprezentau grupurile venite de departe pentru acest eveniment.

 

 

În bătaia îndrăcită a grupurilor de toboșari, aruncătorii de flăcări întețeau lumina prin palele de foc aruncate în aer, în timp ce muschetarii asurzeau mulțimea prezentă în număr mare pe străzi, cu zgomotul salvelor de muschete.

Grupuri de domnițe venite din altă perioadă a istoriei arătau lumii veșmintele purtate cândva la curte, odată cu frumusețea chipurilor lor. Cu toții au fost întâmpinați și aplaudați de suceveni sau turiști plini de entuziasm, chiar dacă cei din mașini au fost nevoiți să aștepte în trafic trecerea paradei. Mulți dintre ei au coborât și au imortalizat cu telefoanele momentele de neuitat pentru ei, dar și pentru copiii lor.

Timp de două ore, parada medievală a traversat orașul pe traseul Obcini – George Enescu – Primărie – Ana Ipătescu – Cetate, parcurgând nu mai puțin de 8 km și invitând lumea la spectacolul care va avea loc în aceste zile între zidurile Cetății de Scaun. În finalul serii, în Cetatea de Scaun Suceava a avut loc un concert al trupei Proconsul.

 

Nu ratați atmosfera medievală de la Cetatea de Scaun a Sucevei, în aceste zile

Spiritul medieval va fi prezent în aceste zile la Suceava, iar cei care vor păși pragul cetății vor fi întâmpinați de cavaleri, domniţe, păpuşari, artiști care vor prezenta dansuri, spectacole cu foc şi lasere, cai, pantomimă, şcoli de lupte, comedia dell’arte, teatru şi concursuri pentru copii, muzică medievală, tir cu arcul, păsări de vânătoare, ateliere de gastronomie medievală, de artă textilă, fierărie, pielărie, dulgherie, caligrafie, ateliere de magie, animații medievale (painting facial), baloane de săpun uriașe, toate la Festivalul Medieval Suceava 2022.

Organizatorii anunță că această ediție a festivalului va fi cea mai complexă, cu peste 70 de spectacole în fiecare zi de festival, pentru cei mici și pentru cei mari. Trupele din Turcia, una cu cai și una cu un instrument muzical medieval, promit spectacole inedite. La ediția din acest an a Festivalului de Artă Medievală va fi prezent și chef Cătălin Scărlătescu, maestru în arta culinară, care va oferi participanților un „răsfăț cu savoarea deliciilor medievale”.

Festivalul de Artă Medievală "Ştefan cel Mare" este organizat  de Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei și Primăria Municipiului Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O mare paradă cu domnițe, războinici cu arme zăngănind și torțe a dat startul Festivalului de Artă Medievală de la Suceava.
 Vizualizări articol: 1616 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
O mare paradă cu domnițe, războinici cu arme zăngănind și torțe a dat startul Festivalului de Artă Medievală de la Suceava3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei