În doar 24 de ore doi tineri din județul Suceava și-au pierdut viețile după ce s-au înecat în valurile mari din Marea Neagră. Prima tragedie s-a petrecut luni dimineață, în jurul orei 6.00. Un grup format din patru tineri, doi băieți și două fete, a ajuns mai repede pe litoral și au vrut să încerce apa mării înainte de a se caza. Din păcate, Mihai Florin Maxemiuc, de 23 de ani, a fost luat de ape și a murit înecat. O tragedie similară s-a întâmplat și marți dimineață, la Costinești, când în apa Mării Negre a intrat Eduard Rusu, de 25 de ani. Și de această dată apele mării și-au luat tributul, iar suceveanul a murit. Pe plajele din sudul litoralului e arborat steagul Roșu, ceea ce înseamnă ”Pericol de înec, scăldatul interzis”. Din păcate, o parte din turiști ignoră acest avertisment și se aventurează în mare. În afara celor doi suceveni care și-au pierdut viața înecați în Marea Neagră, alte două persoane au avut aceeași soartă în cursul zilei de luni. Salvamarii atrag atenția celor care merg pe litoral să nu intre în apă dacă văd steagul roșu arborat pentru că se expun unor riscuri uriașe, iar pericolul de înec este foarte ridicat.
Mihai-Florin Maxemiuc avea 23 de ani și era cel mai mic dintre cei patru frați care alcătuiau Grupul Psaltic Macarie Ieromonahul, îndrăgit în toată țara. Tânărul era absolvent al Seminarului Teologic „Mitropolit Dosoftei”, din Suceava, dar avea numeroase cântări și la unitățile de cult din Botoșani. Anunțul tragediei petrecute luni, la mare, a fost făcut de frații săi pe pagina oficială a grupului. „Astăzi fratele nostru drag, Mihai-Florin, a plecat la Dumnezeu să cânte în ceruri cu îngerii. A lăsat o tristețe și un gol imens în sufletele noastre, dar nădăjduim că este la odihnă. Vă rugăm pe toți care l-ați cunoscut sau care ați ascultat cântările noastre să-l pomeniți în rugăciune! Dumnezeu să te ierte, frățiorul nostru și să te odihnească cu drepții!”, este mesajul care a întristat o mulțime de oameni care îl cunoșteau și îl îndrăgeau. Grupul psaltic Macarie Ieromonahul s-a format în februarie 2005, bazele sale fiind puse de membrii care au înfiinţat şi grupul “Makarios” 2001. Numele vechiului grup provine de la termenul grecesc “makarios” care se traduce prin “fericit”.
Eduard Rusu, de 25 de ani, era un tânăr foarte popular, cu mulți prieteni, care în urmă cu doar câteva luni își ceruse prietena în căsătorie.
Mesajele de condoleanțe au început să apară imediat pe rețelele de socializare:
Claudiu Răzvan - "Drum lin către ceruri prietene, cu foarte mare părere de rău îți scriu aceste cuvinte, ai fost și vei rămâne în amintirea noastră un super băiat.....Dumnezeu să te ierte Edi!"
Cosmin Druțu – ”Refuz să cred că ai plecat
Refuz să cred că ne-ai lăsat
Cu inimile praf de dor
Refuz să cred măi Edișor!
De ce a trebui să pleci
Să lași în urmă inimi reci
Aveai în față toată viața
Trăiai cu zâmbet și speranță!
Acum ești sus și ne privești
Cu același zâmbet din povești
Dar marea și-a luat tributul
Pentru tine a fost sfârșitul.
Mi-ai fost prieten, mi-ai fost frate
Ai fost acolo zi și noapte
Sper că ești într-un loc senin
Măi Edișor, îți spun drum lin!”