Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava continuă acțiunile de control pe linie de respectare a igienei începute în luna iulie la unitățile de cazare din Suceava care oferă și servicii de alimentație publică, inclusiv sectorul tabere școlare și baze de tratament.
De la demararea controalelor s-a ajuns la aplicarea a zece amenzi, în valoare de 70.000 de lei, plus 12 procese-verbale de sancționare cu avertisment.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a arătat că cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru probleme legate de depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, manipulare necorespunzătoare, lipsă probe alimente.
Au mai fost constatate și probleme legate de lipsa acțiunilor de dezinfecție, dezinsecție, deratizare și lipsa parțială a documentelor de sănătate a personalului care lucrează la bucătărie.
În cazurile mai puțin grave, unde deficiențele au fost constatate punctual, fără ca per ansamblu unitatea să aibă probleme majore, s-au dat avertismente.
”Apelul către agenții economici este să fie mai responsabili pentru a preveni toxiinfecții pe care nimeni nu le dorește. Am constatat că mulți nu-și actualizează la timp documentele de sănătate ale angajaților care lucrează în alimentație publică, la fel nu există suficientă atenție la acțiunile DDD (n.r.- dezinsecție, dezinfecție și deratizare), plan de autocontrol și probe de apă”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.
Controalele destul de rare ale autorităților de control din ultimii ani contribuie și ele la faptul că agenții economici „uită” să fie atenți la respectarea tuturor normelor sanitare.
Alertele de toxiinfecții care au fost în ultima perioadă la Gura Humorului și Sucevița nu s-au confirmat în general, în sensul că probele și analizele au ieșit relativ bine și nu s-a putut stabili clar că elevii s-ar fi intoxicat din ceea ce au mâncat la pensiunea la care erau cazați.
”Sunt cazuri complicate, copiii s-au mișcat mult, au fost la piscine și în alte locații, au consumat alimente și din alte unități, este destul de greu de stabilit cert sursa toxiinfecției. Oricum, agenții economici trebuie să înțeleagă cât de important este să fie atenți la lanțul frigorific al produselor, cu atât mai mult în această perioadă de vară”, a declarat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc.
Controalele vor continua până pe 31 august.