Amenda aplicată de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași în cazul unor construcții ridicate în scop turistic prea aproape de DN 17A, în zona Pasul Palma, și fără obținerea avizelor legale, a fost achitată de administratorul firmei sancționate.
Iliuță Pelepco se declară proprietarul a tot ce înseamnă teren în zona monumentului Palma, are și documente prin care își revendică 1,5 hectare de teren, iar deocamdată nimeni nu l-a putut contrazice cu argumente clare cu privire la dreptul de proprietate.
Sigur, asta nu schimbă datele problemei în legătură cu legalitatea unor construcții, inclusiv a unui restaurant aflat la marginea DN 17A. Orice construcție care se află în imediata vecinătate a drumului național trebuie să îndeplinească niște condiții legale, condiții impuse de lege tocmai pentru siguranța traficului. Aceste avize trebuiau obținute anteriori demarării construcțiilor, fapt care nu s-a întâmplat.
Schimbare de abordare?
Cert este că SC PEL-ILIE SRL a achitat amenda de 2.000 de lei, asta deși Pelepco afirma recent că este în regulă din toate punctele de vedere și nu are nici o problemă de legalitate. Probabil și amenda mică l-a făcut pe acesta să decidă să achite sancțiunea. Mai mult, administratorul și-a luat angajamentul de a depune toată documentația necesară pentru a putea primi avizele necesare din partea administratorului de drum.
Peste 20 de specialiști în drumuri vor trebui să analizeze în cadrul unei comisii dacă acele construcții pot fi avizate în acele locuri, fără a periclita siguranța traficului, după care va fi necesar și un aviz al Poliției Rutiere.
Pentru ce s-a dat amenda și ce au constatat drumarii la controlul făcut în teren
După cum am mai arătat în Monitorul de Suceava, cele mai multe construcții nou ridicate în scop turistic (inclusiv panouri publicitare, dar și un restaurant) sunt în vecinătatea drumului național (DN 17A), unele chiar la marginea drumului, în refugii. La Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași au ajuns sesizări privind construcțiile din vecinătatea drumului, astfel că s-au făcut controale în teren.
Așa cum prevede OG nr. 43 din 28 august 1997, actualizată, privind regimul drumurilor ”pentru realizarea sau amplasarea în zona drumului public a panourilor publicitare, a oricăror construcții sau activități comerciale, căi de acces, amenajări sau instalații în orice scop, fără a periclita siguranța circulației, sunt obligatorii, pe lângă autorizația de construire, după caz, acordul prealabil și autorizația de amplasare și/sau de acces în zona drumului public, emise de administratorul drumului respectiv”.
Administratorul drumului este DRDP Iași, prin Secția de Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc. Doar că nici vorbă de acord prealabil ori autorizație de la cei de la ”Drumuri Naționale”.
Legea mai prevede că utilizarea căilor de acces, a refugiilor auto, a platformelor carosabile sau a altora asemenea, fără acordul prealabil și autorizația de amplasare și/sau de acces în zona drumului public, emise de administratorul drumului, este interzisă deținătorilor obiectivelor deservite de aceste amenajări.
Inspectorii din teren au confirmat că firma care a ridicat construcții (SC PEL-ILIE SRL) a încălcat prevederile OG 43/1997, privind regimul drumurilor, actualizată, și a fost emisă somație de dezafectare a împrejmuirii și a construcțiilor.
Rămâne de văzut așadar cum se va soluționa până la urmă acest litigiu, având în vedere că acele construcții sunt deja în picioare și funcționale.
Violențe și, mai nou, evacuări. Proprietarul nu mai primește decât câțiva comercianți
O realitate este că în ultima perioadă haosul din Pasul Turistic Palma s-a mai diminuat, asta pentru că tânărul care deține terenul din zonă i-a evacuat pe comercianții cu care nu s-a înțeles. Aceste evacuări s-au făcut însă cu scandal și cu amplasarea de garduri cu sârmă ghimpată.
Anterior, construcții, amenajări, rulote, tarabe, cele mai multe cu caracter sezonier, mobile, au fost găsite cu multiple nereguli, inclusiv pe linie de igienă.
Și mai grav, la finele anului trecut și la începutul acestui an, în conflictul comercianților s-a ajuns la acte de intimidare grave, incendierea unui magazin și violențe. Din perspectiva polițiștilor și a procurorilor, cei doi frați Pelepco sunt autori de fapte de loviri sau alte violențe, distrugere, furt calificat, plus cinci infracțiuni de șantaj, însă anchetele sunt în curs, astfel că nu se pot trage încă concluzii privind vinovăția.
Dosarul este încă în lucru la polițiști, sub coordonarea unui procuror de la Câmpulung Moldovenesc.
Din informațiile noastre, mai sunt de audiat doi martori plecați în străinătate pentru completarea anchetei și trimiterea dosarului în instanță.
Oricum ar fi, situația din Punctul Turistic Palma rămâne delicată și se impune o monitorizare serioasă, din partea autorităților de control, precum și din partea polițiștilor.