Delicioasele preparate din pește sau fructele de mare sunt printre cele mai căutate atunci când suntem în concediu la mare, la noi sau peste hotare, ori în Deltă. De ce nu și acasă?
În această idee, maestrul bucătar Sorin Băeșu, renumit pentru bucatele preparate la ceaun, proțap ori grătar, după care îți lingi degetele de cât de bune sunt, a deschis în Suceava primul restaurant cu profil pescăresc. Iar ca totul să fie cât mai autentic, peștele e adus proaspăt, din Deltă, doar varietățile internaționale, care nu se găsesc la noi, fiind procurate de peste hotare.
„Vă așteptăm să descoperiți gustul minunat al ciorbei de pește, al renumitului storceag din sturion, ori o saramură dunăreană, cu mămăliguță. Merită încercat și un file de crap prăjit, cu mujdei, un păstrăv la cuptor sau prăjit, serviți cu mămăligă coaptă la ceaun, ori o scrumbie de mare la grătar, cu sos de lămâie și cartofi natur”, spune Sorin Băeșu, îmbiindu-ne cu bucate din soiuri autohtone de pește, la Metropolis Center, deschis pe bulevardul Sofia Vicoveanca nr. 10, la ieșirea din municipiul Suceava spre Fălticeni, imediat după sediul Gărzii de Mediu.
Pentru cei care doresc, sunt și specialități din pește – calcan, sturion, chefal, somon, ton, preparate mediteraneene - doradă, biban, sardină, stavrid, făcute la placă, cu legume și sos de roșii cu busuioc, asezonate cu cartofi natur cu unt și verdeață, dar și o delicioasă salată de fructe de mare, cu cozi de creveți, inele și tentacule de calmar, calmar gigant, carne de scoică și surimi.
De altfel, în fiecare weekend, de vineri după-amiază până duminică, la Metropolis Center „Băeșu” sunt organizate evenimente tematice, precum săptămâna cu specific bucovinean, pescăresc, haiducesc, ciobănesc, în care vor fi preparate din berbecuț, purcel sau curcan, special gătite la proțap și la ceaun, ori la grătar – în cazul sortimentelor de pește, stropite din belșug cu vinul casei, bere rece (inclusiv de casă) ori alte băuturi preferate de cei dornici să petreacă.
„Iar ca totul să se îmbine perfect, duminica, petrecăreții sunt așteptați să se dreagă la o ciorbă de pește, o sârbușcă de miel sau o ciorbă de potroace, în funcție de specificul săptămânii respective”, a adăugat maestrul bucătar Sorin Băeșu.
Primul eveniment de acest gen are loc începând de vineri, 29 iulie, cu preparate specifice bucovinene – berbecuț la proțap, balmoș, brânză de burduf și gustări reci, platouri cu preparate tradiționale de casă – pastramă, kaiser, slăninuță, mușchi file, caltaboși, caș de oaie și crudități.
Restaurantul deschis la ieșirea din Suceava spre Fălticeni are o capacitate de 150 de locuri (inclusiv terasa), fiind potrivit și pentru organizarea de evenimente private, precum majoratele.
Programul de funcționare este între orele 10.00-22.00 și pe lângă mâncarea cu specific pescăresc, sunt pregătite și numeroase feluri tradiționale, pentru toate gusturile.
Tocmai de aceea, la Băeșu poate fi servit și meniul zilei, la preț redus, de la 12.00 la 14.00 – felul I constând în două ciorbe, la alegere, și felul II - două preparate, la alegere.