Dacă unele afaceri merg prost sau foarte prost, sunt și unele care prosperă în contrast cu situația financiară a majorității. Vizibilă cu ochiul liber este dezvoltarea afacerilor legate de jocurile de noroc. Este valabil și în mediul rural, unde sălile de păcănele nu lipsesc, dar și în orașe, inclusiv în Suceava, cu un vârf chiar în centrul orașului. În locul unor magazine, ateliere de croitorie și chiar sedii de bănci au apărut săli de jocuri sau săli de pariuri sportive.
Am numărat la pas, pe o rază foarte mică (zona Pieței Mari, Curtea Domnească, Nicolae Bălcescu), zece astfel de săli de jocuri și săli de pariuri sportive.
Afacerile de acest gen par să meargă atât de bine încât sunt zone unde sălile sunt una lângă alta. Sunt două exemple numai în centrul Sucevei, cu săli de jocuri lipite una de alta.
Remarca cineva, mai în glumă, mai în serios, că aceste săli de jocuri și de pariuri sportive au depășit ca număr, în centrul Sucevei, și farmaciile, și acestea în număr foarte mare, una lângă alta practic, și pline mai tot timpul. În cazul sălilor de jocuri agitația se instalează după lăsarea întunericului și evident că dacă nu ar fi cerere nu ar fi apărut atât de multe, pe o rază atât de mică.
Tineri și mai puțin tineri își pierd banii la aceste săli de jocuri, în speranța că vor da lovitura.
Evident, afacerile sunt în mare parte legale.
Există și o instituție – Oficiul pentru Jocuri de Noroc Suceava - care monitorizează și controlează această activitate.
Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, prin Direcția Generală de Monitorizare și Informatizare a Jocurilor de Noroc, exercită controlul tehnic al sistemelor informatice, monitorizarea şi supravegherea pentru jocurile de noroc de tip pariuri on-line, jocurile bingo, jocuri de noroc on-line etc.
Numărul exact al acestor săli este destul de greu de cuantificat, având în vedere că sunt înregistrate pe societăți mari, cu multe puncte de lucru prin țară și cu activitatea împărțită pe domenii (pariuri în cotă fixă, cazino, bingo).
La nivel de problematică infracțională, deși numărul de săli de jocuri din Suceava este evident mare, totuși probleme majore nu au fost. Rare au fost cazurile în care s-au înregistrat tâlhării comise asupra personalului. Mai frecvente sunt scandalurile de dimensiuni reduse, între jucători, ori distrugerile, indivizii care, supărați că au pierdut bani, aruncă cu scaune sau cu alte obiecte în aparatele de joc.
Aici se ajunge de regulă la chemarea poliției, întocmirea de dosare penale pentru distrugere, anchetele ajungând uneori în instanță, unde firmele se constituie părți civile. Asta bineînțeles dacă nu cumva autorul se revanșează a doua zi și achită pagubele.
Aceste săli de jocuri au în general ordinea asigurată cu firmele de pază care au ca prioritate monitorizarea și intervenția la astfel de obiective.