În Piaţa „Nada Florilor” din centrul municipiului Fălticeni, în faţa Monumentului Eroilor, s-a desfăşurat vineri, 22 iulie, ceremonialul depunerii Jurământului militar de 350 de elevi ai Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi “Petru Rareş" Fălticeni, seria iunie 2022 - aprilie 2023.
La ceremonia depunerii jurământului militar, un act de conştiinţă patriotică şi civică prin care elevii îşi asumă răspunderi de ostaşi, au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Jandarmeriei Române, ai autorităţilor judeţene şi locale, ai instituțiilor militare din județ, ofiţeri în rezervă şi retragere, părinţi, rude şi prietenii elevilor
Colonelul Vladimirescu Tudor, împuternicit comandantul Şcolii de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni, a spus că şi-a dorit ca momentul de începere a unei cariere frumoase să fie între oameni, într-un spaţiu care, cu siguranţă, va lăsa urme în memorie şi în sufletul celor prezenţi, mulţumind autorităţilor locale pentru ajutorul dat în desfăşurarea acestui eveniment.
„Este un moment unic, emoţionant, marcant, onorant, în care vă legaţi sufletul, credinţa, profesia de trecutul ţării şi mai ales de viitorul ei. De astăzi deveniţi militari şi aveţi şansa de a studia într-o şcoală etalon a Ministerului Afacerilor Interne. Vă doresc ca pe viitor să aveţi cel puţin şansa pe care am avut-o eu de-a lungul carierei, de a cunoaşte oameni de calitate, o parte activând în această şcoală şi fiindu-vă dascăli. Învăţaţi de la ei, învăţaţi, învăţaţi! Viitorul vă aparţine! De azi înainte, prin voia voastră şi ocrotirea lui Dumnezeu, v-aţi legat pe veci viaţa de ţară. Fiţi demni de acest legământ. Dumnezeu să vă ajute”, a spus col. Vladimirescu Tudor.
Jurământul poartă o înaltă încărcătură emoţională
Jurământul rostit vineri, în faţa drapelului de luptă al unității, a fost un moment unic, emoţionant pentru fiecare militar aflat la început de carieră. Înainte de rostirea jurământului militar a fost oficiat un serviciu religios.
Activitatea s-a desfăşurat în prezenţa col. Brâncoveanu Gheorghe Marian, adjunct al Inspectorului General al Jandarmeriei Române, care a vorbit despre această zi deosebit de importantă din viaţa tinerilor care îşi asumă cu adevărat statutul şi obligaţiile unui militar.
„Dincolo de unicitatea şi solemnitatea acestui moment, toţi cei prezenţi suntem martori la un ceremonial care poartă o înaltă încărcătură emoţională. De azi înainte trebuie să fiţi pe deplin conştienţi că sunteţi în slujba statului român. Din momentul alegerii carierii militare viaţa voastră se va schimba şi nu pot să vă garantez că aţi urmat o cale tocmai uşoară, ci dimpotrivă, vor fi urcuşuri şi coborâşuri, vor fi provocări şi încercări, dar şi împliniri şi satisfacţii extraordinare.
Le mulţumesc şi părinţilor că i-au lăsat pe aceşti tineri să viseze şi să îşi urmeze pasiunea pentru că astăzi, mai mult ca oricând, este nevoie de oameni care să depună pasiune în tot ceea ce fac şi împreună să consolidăm drumul pe care l-am ales deja, acela de a avea grijă de semenii noştri, de a-i proteja şi de a-i asigura necondiţionat. Aceasta va şi misiunea dumneavoastră principală, grija faţă de oameni. În contextual în care realitatea socială aduce permanent noi şi noi provocări, din ce în ce mai complexe, misiunile pentru care vă veţi pregăti nu vor fi întotdeauna uşoare, dar cu siguranţă veţi avea nenumărate ocazii în care veţi simţi că aţi făcut o alegere bună.
Trebuie să fiţi conștienți că pe umerii dumneavoastră stă, începând de astăzi, responsabilitatea de a oferi cetăţenilor garanţia legalităţii, a corectitudinii şi a imparţialităţii. Iar acestea nu se pot clădi decât cu respectarea valorilor şi principilor civice, printr-un comportament echidistant şi respectând integritatea morală. Vreau să îi asigur pe părinţi, pe bunici, pe toţi cei dragi că aici veţi fi trataţi cu preţuire şi respect”, a fost mesajul col. Brâncoveanu Gheorghe Marian.
Jurământul militar înseamnă asumarea oficială a unei responsabilităţi
Despre cel mai important moment din viaţa unui ostaş, depunerea jurământului militar, a vorbit şi subprefectul Ioan Cristian Şologon, care a considerat ziua de 22 iulie un moment de referinţă al carierei tinerilor care şi-auasumat oficial o responsabilitate, pentru că, de acum încolo haina militară pe care o vor purta şi cadrele din instituţia Jandarmeriei Române vor însemna pentru ei repere şi valori pe care trebuie să le urmeze.
Cristian Şologon le-a solicitat viitorilor jandarmi să fie fermi în aplicarea legii, să fie primii care o respectă şi să fie conştienţi că tot ceea ce vor face să fie în acord cu legile ţării şi cu conștiința lor.
La rândul său, primarul Gheorghe Cătălin Coman a scos în evidență rolul municipiului Fălticeni în formarea tinerilor care au ales o carieră în Ministerul de Interne, precizând: „Mă bucură faptul că sunteţi aici între oameni, pentru că rolul dumneavoastră, locul dumneavoastră este între oameni. Suntem onoraţi că aţi ales municipiul Fălticeni pentru studiile militare şi mulţumesc domnului general Postelnicu, pentru că a fost primul care a ales acest loc pentru derularea acestor manifestări atât de importante pentru întreaga comunitate şi pentru dumneavoastră.
Vă urez mult succes în cariera militară, să aveţi realizări şi să fiţi alături de noi, pentru că ne punem încrederea şi nădejdea în dumneavoastră. Sunteţi cei care ne veţi ajuta, ne veţi apăra şi ne veţi sprijini. Mult succes!”, a fost urarea primarului Cătălin Coman.
Legătura stabilită cu ţara, realizată într-un trio: comunitate, biserică şi memoria înaintaşilor
Chestorul de poliţie Valentin Minoiu, director general al Direcţiei resurse umane din MAI, a apreciat demersul de a se organiza în centrul municipiului depunerea jurământului militar. Pe lângă prezenţa în mijlocul comunităţii a elevilor jandarmi, se adăugă prezenţa acestora lângă biserică şi nu în ultimul rând, prezenţa în faţa unui monument închinat eroilor.
„În acest contest, dragi elevi, vă îndemn să nu uitaţi în toată cariera dumneavoastră că jurământul militar, legătura puternică pe care astăzi o stabiliţi cu ţara în mod concret, s-a realizat într-un asemenea trio: comunitate, biserică şi memoria înaintaşilor.
Al doilea gând, este gândul bun din partea tuturor colegilor din Ministerul de Interne pe care îi reprezint aici. Cu toţii suntem mândri că astăzi, în faţa noastră, tineri de calibrul vostru au ales drumul deloc uşor a acestei profesii”, a spus chestorul Valentin Minoiu.
La finalul intervenţiei sale, chestorul Valentin Minoiu a dat citire mesajului adresat de ministrul Lucian Nicolae Bode cu ocazia depunerii jurământului militar.
După defilarea elevilor jandarmi în acordurile muzicii militare interpretate de Fanfara Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” din Iaşi, tinerii elevi s-au bucurat de timp liber pentru a se putea întâlni cu prietenii, familia şi cei dragi care le-au fost aproape în această zi. O parte din ei au primit din partea prietenelor sau a familiei aranjamente florale în culorile drapelului naţional sau steaguri tricolore.