După mai bine de 20 de ani petrecuți în fața elevilor, mai multe cadre didactice din județ au ratat examenul de titularizare din acest an, unde au obținut calificative rușinoase.
Experiența bogată la catedră nu s-a reflectat și în notele obținute la examenul care le-ar fi permis să se angajeze pe un post didactic pe o perioadă nedeterminată.
Cu o vechime de 25 de ani la catedră, un candidat din Ulma, care își dorește un post stabil în învățământul primar, a obținut 2,70 la titularizare.
Nici pentru o candidată din Sf. Ilie anii de la clasă nu s-au reflectat în calificativul obținut la examen. Are 21 de ani în învățământ și nota 2,60 la testarea de săptămâna trecută. Tot în învățământul primar predă și aceasta.
Lista rușinoasă, cu exemple destul de multe, din păcate, continuă cu o candidată din Slatina, tot din învățământul primar, cu 3,75 la titularizare, dar cu mulți ani la catedră, 21 mai exact. Deși inspecțiile la clasă i-au adus note mari, peste 8, proba scrisă a prins-o total nepregătită și nu va avea un post titularizabil de învățător.
De 21 de ani în învățământ, o candidată din Fântânele care a vizat un post titularizabil tot la clasele primare a obținut la examenul scris nota 4,20, încă o dovadă că anii mulți la catedră nu sunt garanția unor note bune la examinările scrise.
Desigur lista exemplelor este lungă. Mai avem un candidat din Preutești, de la disciplina sport, cu 14 ani în școală, cu rușinosul 1,45, un altul de la psihopedagogie specială, din Frasin, cu 16 ani în învățământ, cu 3,55 la titularizare, un alt candidat din Gura Humorului, de la Religie, cu 14 ani experiență și 2,80 la examen și așa mai departe.
Cum s-au descurcat ceilalți candidați
La Suceava, 760 de candidaţi care aspiră la o carieră didactică au susţinut, săptămâna trecută, examenul de titularizare în învăţământ.
52,7% dintre cei care au dat testarea au luat peste 7, nota minimă pentru a ocupa un post ca titular.
155 dintre cei care au susținut proba au primit calificative între 1,99 și 4,99, 244 au note din intervalul 5 – 6,99, iar 358 au medii între 7 – 9,99. Trei dintre cei examinați au nota 10.
Rezultatele finale, după rezolvarea contestațiilor, vor fi afișate în data de 27 iulie.
Nota la proba scrisă are o pondere de 75% din media de repartizare, iar nota la inspecţia specială la clasă sau la proba practică are o pondere de 25% din media de repartizare.
Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.
152 de contestații la examenul de titularizare
152 dintre candidații suceveni care au susținut concursul pentru ocuparea posturilor din învățământ au cerut reevaluarea tezelor, din totalul de 760 candidați care au predat lucrări.
Cele mai multe contestaţii s-au înregistrat în rândul celor care au concurat pentru un post titularizabil la limba și literatura română - 25 de contestații.
23 de contestații au fost depuse de cei care au susținut examenul pentru un post de titular la educație fizică și sport.
19 dintre cei care au cerut reevaluarea tezelor au dat examen pentru un post în învățământul primar, iar 15 contestații au fost înregistrate la învățământul preșcolar.