Un bărbat angajat ca paznic la Primăria comunei Valea Moldovei, dat afară anul trecut în urma unei decizii abuzive, a fost reangajat de primarul Neculai Romică Floriștean, care a fost nevoit să pună în aplicare o decizie a Tribunalului Suceava, care a stabilit că dispoziția privind încetarea contractului nu s-a făcut legal.
Primarul a pus în aplicare decizia de reintegrare în muncă la două luni de zile după sentința dată de Tribunalul Suceava, care nu este definitivă, dar e executorie.
Litigiul este încă departe de o finalitate pentru că, tot prin decizia executorie a instanței, Primăria Valea Moldovei trebuie să-i achite bărbatului despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate de care ar fi beneficiat acesta de la data desfacerii contractului de muncă și până la data reintegrării efective, adică în jur de 11 luni de zile.
Prin decizia de reîncadrare, Dumitru Floriștean a revenit pe postul de paznic (cu atribuții de îngrijire a locației primărie) din data de 15 iulie, cu un salariu de bază lunar de 3.911 lei.
Angajatul dat afară s-a plâns că a fost „taxat” pentru că l-a susținut pe fostul primar, iar în locul său au fost aduși oameni din tabăra lui Neculai Romică Floriștean.
Prin avocat, Dumitru Floriștean a deschis o acțiune in instanță, iar argumentele juridice au fost de partea sa. Postul nu numai că nu ar fi fost desființat, ci în locul său ar fi fost aduși doi oameni.
Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Așadar, decizia se va judeca în apel, dar trebuie pusă în executare.
Revenit la muncă, angajatul susține că este supus unui tratament foarte ostil și că este pus la muncile cele mai grele, fără echipament de protecție.
Mai mult, acesta nu a primit încă drepturile pentru cele 11 luni în care nu a putut munci, contrar deciziei Tribunalului Suceava, care datează din 17 mai, așadar de mai bine de două luni de zile.
Dacă bărbatul nu își va primi drepturile salariale în câteva zile avocatul acestuia va înainta o plângere penală pe numele primarului, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, plus o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) pentru nerespectarea condițiilor de muncă.
Contactat de Monitorul de Suceava la primul articol scris pe această temă, primarul Neculai Romică Floriștean a spus că nu s-a pus problema de a nu pune în executare decizia judecătorilor, dar nu mai avea post de paznic disponibil. Acesta mai spunea că îl poate reîncadra pe om pe un post de la salubritate. Între timp, a găsit se pare o variantă pentru postul de paznic, e drept, paznic mai mult pe hârtie, se pare.
Vizibil iritat, primarul a spus că ”eu am nevoie de oameni la primărie să muncească opt ore, la program normal. Post de director nu am”.
Primarul a amintit că este inclusiv rudă cu angajatul ”problemă”.
Trist este că toate aceste gafe și decizii abuzive nu sunt plătite din buzunarul celui care greșește, astfel că un primar aflat într-o astfel de situație nu este afectat direct. Deciziile de reducere a unor posturi se pot face atunci când este cazul, însă în mod legal, prin desființarea postului și respectarea procedurilor.