O adolescentă în vârstă de 16 ani a ajuns în grija statului după ce mama biologică și tatăl vitreg o abuzau fizic și emoțional, o puneau la munci grele, nu o lăsau să-și facă temele pentru școală, fata ajungând să aibă și gânduri de suicid.
Specialiștii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava au aflat că minora în vârstă de 16 ani a fost abuzată în mod repetat, fizic și emoțional, și au demarat imediat o anchetă.
Cadrele didactice din cadrul școlii de domiciliu, unde minora a fost elevă, au fost cele care au sesizat reprezentanții Serviciului de Asistență Socială din cadrul Unității Administrativ Teritoriale de domiciliu, cu privire la situația de risc a minorei.
Adolescenta a declarat că este abuzată atât fizic, cât și emoțional de către mama biologică și tatăl vitreg. Totodată, fata a mai precizat că în timpul zilei muncește în gospodărie la nivelul unui adult și nu i se permite să studieze, fiind nevoită să-și facă temele noaptea. Minora a mai relatat și faptul că i-a fost frică să vorbească despre ce i se întâmplă acasă, având și gânduri de suicid. Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) de domiciliu a solicitat intervenția organelor de poliție din comunitate, au constituit echipa mobilă locală și au preluat minora în regim de urgență. Pentru adolescenta abuzată de propria mamă și de tatăl vitreg s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență la Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat Suceava. În urma evaluării, minora a fost inclusă într-un program de consiliere psihologică în cadrul centrului.
13 minori aflați în situație de risc, internați la Centrul de Primire în Regim de Urgență Suceava
De la începutul acestui an, 13 minori aflați în situație de risc au fost internați în Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat, serviciu din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava.
Principalele cauze pentru care a fost instituită măsura plasamentului în regim de urgență suntneglijarea (care este o formă de abuz asupra copilului și poate afecta copilul atât fizic, cât și emoțional), abuzul fizic și emoțional și abuzul sexual. Am aflat de la reprezentanții DGASPC Suceava că din cei 13 copii luați în grija statului, un copil a fost transferat într-un centru din Franța (avea măsură de protecție la un centru din Franța, însă mama l-a luat în vacanță și nu l-a mai dus înapoi); doi copii au fost reintegrați în familie; cinci copii au fost transferați într-un serviciu de tip rezidențial; pentru un minor s-a înlocuit măsura plasamentului în regim de urgență cu măsura plasamentului la asistent maternal profesionist, iar patru minori sunt în continuare în Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat, până la clarificarea situației acestora.
Comparativ cu anul trecut
Dacă anul acesta au fost înregistrate 13 cazuri de minori care au avut nevoie de intervenția statului pentru a scăpa de traumele suferite în familie, anul trecut, în aceeași perioadă (1 ianuarie – 30 iunie 2021), 12 copii aflați în situație de risc au fost internați la Centrul de Primire în Regim de Urgență Suceava, dintre care doi minori au fost transferați la asistent maternal profesionist în alt județ, patru minori au fost reintegrați în familie, cinci minori au primit măsura de plasament - serviciu de tip rezidențial, iar un minor a fost dat în plasament într-un centru privat din alt județ.
La sfârșitul anului trecut, se aflau în sistemul de protecție sucevean 1.010 copii/tineri care beneficiau de măsuri de tip familial (73%), 233 copii/tineri care beneficiau de măsuri de protecţie de tip rezidenţial în servicii din structura DGASPC a judeţului Suceava (17%) și 146 în servicii rezidențiale private (10 %).