Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 iul 2022 - Anul XXVII, nr. 163 (8080)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

„Re-Creație la altitudine”

Șase zile de activități instructiv-educative dedicate elevilor și liceenilor din comuna Poiana Stampei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Școala de vară „Re-Creație la altitudine”, derulată, în perioada 4-8 iulie 2022, de Școala Poiana Stampei, în parteneriat cu Palatul Copiilor Suceava și Primăria Poiana Stampei, a ajuns la ediția a IV-a. Pe parcursul a șase zile, elevii și liceenii din comuna Poiana Stampei au fost implicați în numeroase activități instructiv-educative.

Prof. drd. Dorina Paicu de la Școala Poiana Stampei ne-a spus că proiectul urmărește creșterea nivelului de autocunoaștere/cunoaștere a celorlalți, identificarea nevoilor de formare; creșterea încrederii în propriile capacități, identificarea posibilităților de valorizare a „punctelor tari”; dezvoltarea capacității de exprimare a emoțiilor; dezvoltarea capacității de comunicare și relaționare; dezvoltarea imaginației și creativității.

„Tabăra de vară se înscrie într-un proiect mai amplu ce are ca scop dezvoltarea comunei Poiana Stampei pe toate planurile și motivarea tinerilor să rămână în localitate. Dezvoltarea economică vizează în principal valorificarea potențialului turistic al zonei: peisajul, aerul curat, hrana ecologică, ospitalitatea locuitorilor. Dezvoltarea culturală pornește de la păstrarea și perpetuarea obiceiurilor și tradițiilor strămoșești, de la cele artistice până la cele gastronomice. Dezvoltarea socială urmărește formarea la copii a unei personalități sănătoase, armonioase, bazate pe valorile morale universale, dezvoltarea abilităților de comunicare, de lucru în echipă și conlucrare în realizarea unui scop comun”, a explicat prof. drd. Dorina Paicu, coordonatoarea proiectului.

 

Activități

Primele zile au fost dedicate activităților de autocunoaștere și dezvoltare personală, drumețiilor și proiecțiilor de filme. Activitățile outdoor au fost un alt punct de atracție din program. Vizitele tematice la Parcul Național Călimani și la Muzeul de științele naturii și cinegetică Vatra Dornei s-au constituit în veritabile experiențe de cunoaștere a potențialului Bazinului Dornelor, între Trecut, Prezent și Viitor.

În una dintre zilele școlii de vară, copiii participanți au demonstrat că, dincolo de transmiterea tezaurului folcloric al zonei, pot susține recitaluri abordând și alte genuri muzicale sau să cânte la diferite instrumente. S-a ascultat Beethoven și jazz, piese contemporane, monologuri și recitatori, într-o desfășurare de forțe ce a certificat faptul că tinerii suceveni au preocupări deosebite, că știu să petreacă timpul liber cu activități de calitate și se formează în spiritul valorilor adevărate.

 

Ateliere de lucru

Valorificarea talentului artistic al elevilor interesați s-a realizat prin organizarea de ateliere de lucru: artă populară, pictură, interpretare vocală, educație emoțională, dezvoltare personală, broșura taberei.

Succesul școlii de vară de la Poiana Stampei se datorează profesorilor implicați în toate activitățile: Vasile Chiforescu, Nina Liliana Cîrdei, Gheorghe Dumitrache, Olguța Georgescu, Rodica Hrincescu, Reveica Ivan, Lupașcu Mihai, Miron Almeria și Miron Marius Constantin. Invitat special: coregraful Dumitru Bodnar. Activitățile au fost susținute de Primăria Poiana Stampei, de primarul Viluț Mezdrea. Prof. Mihaela Valentina Buculei, reprezentanta

Palatului Copiilor Suceava, partener în proiect, s-a implicat în majoritatea acțiunilor cu copiii pe perioada școlii de vară. 

Nu au lipsit din programul școlii de vară nici atelierele de rețete tradiționale, schimb de bune practici între generații: pictat, pirogravat, croșetat, încondeiat ouă în ceară - activități atractive ce au constituit o provocare pe care atât cei mari, cât și cei mici, au primit-o cu entuziasm. „Parfumul petalelor de trandafir din dulceața pe care copiii au învățat să o facă, alături de dulciurile din bucătăria părinților și a bunicilor, au fost alte <ingrediente> pentru o zi perfectă.

La aceste activități s-au adăugat joc și mișcare pe terenul de fotbal, iar cei mici s-au bucurat și de o excursie la Grădina Zoologică din Târgu Mureș. Alese mulțumiri doamnelor Lucica Pralea Spinu, Reveica Ivan și Victoria Ana Candrea pentru implicarea deosebită în proiect”, ne-a mai spus prof. drd. Dorina Paicu.

 

Planuri de viitor

Organizatorii doresc ca proiectul să continue să se desfășoare anual, să câștige în valoare și calitate, iar tinerii pe care profesorii coordonatori îi pregătesc astăzi să fie viitorii cetățeni ai comunei și ai zonei, tineri care să-și poată asigura un trai decent, valorificând potențialul personal, potențialul cultural și potențialul natural al Țării Dornelor. „Resurselor pe care ni le pune la dispoziție mediul înconjurător li se alătură o valoroasă moștenire folclorică, dar factorul uman are rolul hotărâtor în valorificarea acestor resurse. De aceea se impune să-i pregătim pe copii pentru viață, dezvoltându-le încrederea în sine, capacitatea de exprimare, abilitățile de comunicare. Cu atât mai mult cu cât copiii, deși harnici și inventivi, nu știu să pună în valoare și să promoveze potențialul personal, de grup și natural de care dispunem. Având în vedere succesul ediției anterioare și gradul mare de implicare al copiilor și partenerilor din program, dar și al altor instituții, dorim ca prin acest proiect și prin alte proiecte care se aliniază acestui scop comunitatea din Poiana Stampei și întreaga zonă a Dornelor să prospere, atât din punct de vedere economic, cât și social și cultural”, a concluzionat prof. Dorina Paicu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șase zile de activități instructiv-educative dedicate elevilor și liceenilor din comuna Poiana Stampei.
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Șase zile de activități instructiv-educative dedicate elevilor și liceenilor din comuna Poiana Stampei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei