Soluția temporară identificată de administrația locală, împreună cu ACET, Bioenergy și fosta Termica SA pentru a scăpa de mirosul neplăcut generat de nămolul de la stația de epurare a municipiului Suceava este de a depozita nămolul într-un sistem „sandwich”, adică un strat de nămol, un strat de cenușă, apoi acoperit cu un strat de 30 de centimetri de pământ.
Consilierii locali au aprobat, miercuri, în ședință deîndată, cu 16 voturi „pentru” și 4 abțineri, un contract între municipiul Suceava, ACET, Termica și Bioenergy referitor la depozitarea nămolului de la ACET în depozitul de zgură și cenușă, la fosta Termica. „Avem aprobare de la Ministerul Mediului să depozităm nămolul la groapa de zgură de la Termica, iar cei de la Bioenergy să pună peste nămol un strat de cenușă care rezultă din arderea biomasei. Prin această soluție ar trebui ca mirosul să dispară de la ACET”, a declarat primarul de Suceava, Ion Lungu.
Primarul a spus că acest contract trebuia să fie făcut în urmă cu 1 an pentru că atunci a obținut avizul de mediu pentru ACET. „De un an de zile nu s-a întâmplat acest lucru și a trebuit să iasă acest scandal ca să ajungem la această formulă”, a afirmat Ion Lungu.
În cadrul dezbaterilor asupra proiectul de încheiere a contractului menționat, consilierul local PSD Dan Ioan Cușnir a spus că nu consideră corect ca „pisica să fie aruncată în totalitate pe umerii ACET” și că primarul trebuie să-și asume o parte din responsabilitate pentru tergiversarea aplicării soluției de acoperire a nămolului cu cenușă, iar consilierul local USR Dan Nichiforel a declarat că soluția propusă nu va rezolva problema mirosului și nici nu este în concordanță cu reglementările europene, conform cărora deșeurile trebuie procesate, nu depozitate. „Rugămintea mea, profesională, nu politică, este să încercăm să găsim o soluție europeană”, a spus consilierul Nichiforel.
Lui Dan Ioan Cușnir primarul i-a răspuns că a făcut toate demersurile posibile, dar „la ACET avem o conducere profesionistă și trebuie să se ocupe de acest lucru”, iar lui Dan Nichiforel i-a răspuns că acquis comunitar prevede pentru România depozitarea deșeurilor, nu procesare, și asta pentru că la momentul aderării la UE țara noastră „a negociat prost”.
Soluția propusă pentru nămolul de la stația de epurare a fost adoptată și ar trebui, conform primarului, ca de joi să dispară mirosul greu care planează în zona stației de epurare și de multe ori peste întregul oraș.